Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
9. dubna 2024 10:30
Čas čtení 1:08

Blíží se přijímačky na střední školy. Jak se na ně připravit a jak se nestresovat?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Blíží se přijímačky na střední školy. Jak se na ně připravit a jak se nestresovat?
Zdroj: Freepik/@freepik/volně k užití

V pátek 12. dubna čeká zájemce a zájemkyně o studium čtyřletých oborů a nástavbových studií na středních školách první kolo přijímacích zkoušek.

Didaktické testy z českého jazyka a matematiky se standardně konají ve dvou řádných termínech, druhé kolo žáky čeká 15. dubna.

8. dubna 2024 17:36 Čas čtení 1:00 Roste počet mladistvých s depresí. Trpí jí 4 z 10 žáků Roste počet mladistvých s depresí. Trpí jí 4 z 10 žáků

Přijímačky na šestiletá a osmiletá gymnázia proběhnou 16. a 17. dubna. Pokud se žák*yně z vážného důvodu na zkoušku nedostaví, bude ji moci vykonat v náhradních termínech 29. a 30. dubna. Nepřítomnost však musí omluvit ředitel*ka dané školy.

Co je třeba vědět?

Didaktický test z matematiky trvá 70 minut a začne v daný den vždy v půl deváté. Zkouška z českého jazyka a literatury trvá 60 minut a začíná v 10:50.

Místo zkoušky je vždy uvedeno na pozvánce, kterou ředitel*ka školy zašle nejpozději 14 dní před termínem konání. Pro náhradní termín se pozvánka zasílá nejpozději 7 dní před konáním. Bude na ní také uveden doporučený čas příchodu do školy.

 

Výsledky budou zveřejněny 15. května. Do celkového výsledku se vždy započítá ten lepší. Odvolání proti rozhodnutí ředitele*ředitelky školy o výsledku přijímacího řízení lze podat do tří pracovních dnů ode dne doručení rozhodnutí.

8. dubna 2024 8:39 Čas čtení 0:41 Evropská komise varuje před nebezpečnou kosmetikou. Po její aplikaci hrozí vážné zdravotní problémy Evropská komise varuje před nebezpečnou kosmetikou. Po její aplikaci hrozí vážné zdravotní problémy

Pro přípravu na zkoušku je možné využít ilustrační testy a testy z předchozích let, které jsou spolu se záznamovým archem a klíčem správných řešení dostupné na webových stránkách Cermatu.

Jak zatočit se stresem z přijímaček

„Na střední školy míří jeden z nejsilnějších ročníků. Kvůli velkému počtu uchazečů hrozí, že se žáci nedostanou na školu dle svého výběru. Pro děti je taková situace nesmírně stresující,“ informuje Centrum LOCIKA, které ve spolupráci s psycholožkami vytvořilo balíček infografik, které mají přispět k psychické pohodě žáků i jejich rodičů v době přijímacích zkoušek.  

Infografiky se zaměřují na několik oblastí, například radí rodičům, jak být dětem oporou při přijímacím řízení, jak zatočit se stresem z přijímaček nebo jak podpořit děti, které se na vysněnou školu nedostanou. Kompletní balíček najdeš tady.

Domů
Sdílet
Diskuse