Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Karolína Fejtová
9. dubna 2024 19:08
Čas čtení 0:50

Těhotenství zvyšuje biologické stáří o několik měsíců, zjistila studie

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Těhotenství zvyšuje biologické stáří o několik měsíců, zjistila studie
Zdroj: Unsplash/Arteida MjESHTRI/volně k užití

Každé těhotenství zvýší ženské biologické stáří o dva až tři měsíce. Zjistila to studie vědců z Mailmanovy školy veřejného zdraví při Kolumbijské univerzitě v New Yorku.

Biologický věk ukazuje, jak staré jsou naše buňky na základě jejich aktuálního stavu. Chronologický věk, který se nám zvýší každý rok na narozeniny, s tím biologickým tedy nemusí vůbec souhlasit. Zvyšuje se totiž špatnou životosprávou nebo právě i těhotenstvím. Informaci poskytl The Guardian.

9. dubna 2024 12:00 Čas čtení 0:23 Do Česka se vrátí zima. Podle meteorologů může i sněžit Do Česka se vrátí zima. Podle meteorologů může i sněžit

Studie, které se zúčastnilo 825 mladých žen, zjistila, že jim každé jednotlivé těhotenství navýšilo biologické stáří o dva až tři měsíce. U žen, které během šestiletého sledovaného období uváděly, že byly těhotné častěji, se biologické stáří navýšilo ještě víc.

Vztah mezi těhotenstvím a biologickým stárnutím přetrvával, i když autoři zohlednili socioekonomický status, kouření, genetické rozdíly a prostředí v okolí účastnic. Vědci zkoumali DNA osob na Filipínách.

Stále je co zjišťovat

„Naše zjištění naznačují, že těhotenství urychluje biologické stárnutí a že tyto účinky jsou patrné u mladých žen,“ uvedl hlavní autor studie Calen Ryan a upozornil, že se jedná o první studii svého druhu, takže je v tomto odvětví stále co zjišťovat.

9. dubna 2024 7:10 Čas čtení 1:05 Platová nerovnost v Česku: Ženy vydělávají skoro o třetinu méně Platová nerovnost v Česku: Ženy vydělávají skoro o třetinu méně

„Mnoho z těhotenství v našem základním měření se odehrálo v období pozdní adolescence, kdy se ženy stále vyvíjí. Očekáváme, že tento druh těhotenství bude pro takové matky obzvláště náročný, zejména pokud je její přístup ke zdravotní péči, zdrojům nebo jiným formám podpory omezený,“ dodal Ryan. Pozdní adolescence se definuje jako věk mezi 17. a 20. rokem života.

porod, těhotenství, lékařka, břicho
Zdroj: Freepik/@ serhii_bobyk/volně k užití
Domů
Sdílet
Diskuse