Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ondřej Mrázek
9. dubna 2024 7:10
Čas čtení 1:05

Platová nerovnost v Česku: Ženy vydělávají skoro o třetinu méně

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Platová nerovnost v Česku: Ženy vydělávají skoro o třetinu méně
Zdroj: Unsplash / Alexander Grey

Internetový portál Platy.cz přišel s novou analýzou rozdílů v platech mužů a žen. Ty si v České republice vydělávají v průměru o 28 procent méně než muži.

Největší rozdíly jsou v Praze, nejmenší pak na Vysočině. V mezinárodním srovnání jsme na tom podobně jako na Slovensku, ale lépe než v Polsku, kde je rozdíl 36 procent.

Celkové průměrné měsíční ohodnocení, včetně odměn či 13. platu, je podle dat portálu Platy.cz v České republice v případě mužů 61 256 Kč, u žen pak necelých 44 259 Kč.

8. dubna 2024 8:39 Čas čtení 0:41 Evropská komise varuje před nebezpečnou kosmetikou. Po její aplikaci hrozí vážné zdravotní problémy Evropská komise varuje před nebezpečnou kosmetikou. Po její aplikaci hrozí vážné zdravotní problémy

Rozdíl se prohlubuje s růstem zkušeností

Z analýzy Platy.cz také vyplynulo, že rozdíl v platovém ohodnocení se zvětšuje spolu s počtem odpracovaných let. V případě praxe do jednoho roku vydělávají ženy v ČR měsíčně v průměru o 20 procent méně. Když už mají pracovní zkušenosti v rozmezí 6–10 let, hovoříme o 30procentním rozdílu, který v praxi činí více než 20 tisíc korun.

Rozdíl platů.
Rozdíl platů. Zdroj: Platy.cz / propagační materiál

Největší rozdíly v platech mezi muži a ženami je v Praze, následuje Jihočeský kraj a Jihomoravský kraj. Naopak nejmenší rozdíly jsou na Vysočině. Jedním z důvodů mzdové nerovnováhy je i to, že ženy u nás často pracují v oblastech, kde jsou nižší platy. Mnohem častěji než muži působí například ve školství či v administrativě, které patří na základě dat portálu Platy.cz mezi deset nejhůře placených oblastí. Převaha žen je také ve zdravotnictví a v sektoru lidských zdrojů.

Naopak muži u nás dominují na pozicích, které jsou mezi nejlépe placenými. Nad ženami výrazně převažují ve vrcholovém managementu, informačních technologiích i v managementu firem a organizací, které jsou v top 4 nejlépe placených oblastech ČR.

Platový rozdíl podle zemí.
Platový rozdíl podle zemí. Zdroj: Platy.cz

Platy žen také ovlivňuje mateřská dovolená, rodičovská dovolená, na kterou u nás stále mnohem častěji nastupují ženy než muži, nebo nižší sebevědomí při vyjednávání o vyšším platu v zaměstnání či při diskusi o mzdovém ohodnocení na pracovním pohovoru.

Domů
Sdílet
Diskuse