Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
20. května 2024 v 7:00
Čas čtení 0:26

MAPA: Odborníci varují před mimořádně aktivními klíšťaty. Nemocných je dvakrát více než loni

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
MAPA: Odborníci varují před mimořádně aktivními klíšťaty. Nemocných je dvakrát více než loni
Zdroj: Pxhere/volně k užití

V Česku přibývá lidí nakažených lymskou boreliózou a klíšťovou encefalitidou, jak ukazují data Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Za první čtyři měsíce hlásí 506 případů boreliózy, lidí s encefalitidou je dvojnásobně více než loni za toto období.

Hlavním přenašečem obou nemocí je klíště obecné, jehož aktivní období se kvůli letošní teplé zimě posunulo. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) před mimořádně aktivními klíšťaty varuje na velké části českého území.

MAPAMAPA
Zobrazit galerii
(2)

Aktivita na některých místech odpovídá pátému, tedy nejvyššímu stupni. Při té ČHMÚ doporučuje používat repelent, nevstupovat volně do listnatých a smíšených lesů, pohybovat se pouze po zpevněných cestách a večer a ráno si prohlížet tělo, případně přisátá klíšťata odstranit.

Klíšťatům se nejlépe daří v teplém a vlhkém prostředí, vyskytují se typicky v listnatých a smíšených lesech a v porostech křovin, kde se udržuje vlhkost. Daří se jim také na okrajích vodních toků a ploch, v parcích, zahradách a na neudržovaných pastvinách.

Domů
Sdílet
Diskuse