Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
16. července 2024 v 9:04
Čas čtení 1:27

Tohle je nový kandidát na Trumpova viceprezidenta. Jeho voliče kdysi nazýval idioty

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Tohle je nový kandidát na Trumpova viceprezidenta. Jeho voliče kdysi nazýval idioty
Zdroj: Wikimedia Commmons/volně k užití

Donald Trump v pondělí na své sociální síti Truth Social oznámil, že jeho kandidátem na viceprezidenta bude J. D. Vance. Kdo to je a jak se o Trumpovi vyjadřoval v minulosti?

J. D. Vance je od roku 2022 senátorem z Ohia. Proslavil se ale již roku 2016, když vydal knihu Americká elegie. Jejím klíčovým poselstvím bylo, že Američané v ekonomicky a sociálně problémových regionech mohou zlepšit svůj život pouze vlastní vůlí.

15. července 2024 v 8:53 Čas čtení 0:59 V Americe není místo pro tento druh násilí. Biden odsoudil útok na Trumpa V Americe není místo pro tento druh násilí. Biden odsoudil útok na Trumpa

Vyprávění umožnilo Američanům v přímořských a bohatších oblastech nahlédnout do života lidí, kteří v roce 2016 tvořili páteř Trumpovy podpory. Když Trump zvítězil, stala se kniha „biblí“ pro vedoucí představitele a média, kteří potřebovali lépe pochopit Trumpovy voliče.

„J. D. má za sebou velmi úspěšnou podnikatelskou kariéru v oblasti technologií a financí a nyní, během kampaně, se bude výrazně věnovat lidem, za které tak skvěle bojoval, americkým dělníkům a farmářům v Pensylvánii, Michiganu, Wisconsinu, Ohiu, Minnesotě a daleko za jejich hranicemi,“ napsal Trump na sociální síti, když Vancovu kandidaturu oznamoval.

11. července 2024 v 16:02 Čas čtení 2:00 Kontroverzní Project 2025: Co čeká Ameriku v případě zvolení Donalda Trumpa? Kontroverzní Project 2025: Co čeká Ameriku v případě zvolení Donalda Trumpa?

Vance se po absolvování střední školy přihlásil k americké námořní pěchotě a vystudoval práva na Yalu.

„Hitler Ameriky“

Vancova kandidatura může být pro některé lidi překvapivá, na Trumpův účet se totiž ne vždy vyjadřoval úplně nejlépe. Na platformě X se rozšířila některá z jeho vyjádření. „Nikdy jsem nebyl Trumpův příznivec“ nebo „Hrozný kandidát“. Navážel se i do lidí, kteří ho volili, když je nazval idioty. Nebál se použít vulgarismy ani závažná přirovnání, když republikánského kandidáta na prezidenta připodobnil Hitlerovi.

Vancovy postoje

  • Kandidát na viceprezidenta se nechal slyšet, že by podpořil celostátní zákaz potratů po 15. týdnu. Zároveň však ale naznačil, že podporuje Trumpa v tom, aby tato otázka byla ponechána na jednotlivých státech.
     
  • Vance se zároveň staví proti americké pomoci Ukrajině. Domnívá se, že Ukrajina a její západní spojenci se musí vzdát cíle vrátit se k hranicím Ukrajiny z roku 1991 po rozpadu Sovětského svazu, aby se mohli posunout vpřed. 
     
  • V květnovém pořadu Face the Nation uvedl, že by se USA mohly poučit z některých rozhodnutí autoritářského maďarského premiéra Viktora Orbána. Vance například pochválil Orbánův krok, v němž převzal kontrolu nad státními univerzitami. Prohlásil, že jeho způsob by mohl být vzorem pro odstranění toho, co považuje za levicovou zaujatost na amerických univerzitách. Toto poznamenal v době, kdy se mnoho univerzit v USA zmítalo v protestech propalestinských studentů. 
Domů
Sdílet
Diskuse