Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
11. července 2024 v 16:02
Čas čtení 2:00

Kontroverzní Project 2025: Co čeká Ameriku v případě zvolení Donalda Trumpa?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Kontroverzní Project 2025: Co čeká Ameriku v případě zvolení Donalda Trumpa?
Zdroj: TASR/AP/John Raoux

Bývalý americký prezident a republikánský kandidát do prezidentských voleb se sice distancoval od konzervativního plánu pro své případné druhé funkční období, jak ale ukazují poslední analýzy, ve skutečnosti je s ním blízce spjatý.

Za tzv. Projectem 2025 stojí konzervativní americký think-tank s názvem „The Heritage Foundation“, který je považován za jednu z nevlivnějších konzervativních institucí ve Spojených státech. Ve svém programu má mimo jiné intenzivní potlačení migrace, potírání práv LGBTQ+ osob, potlačování potratových práv, snížení ochrany životního prostředí či podnikání agresivních kroků vůči Číně. Informuje o tom deník The Guardian

18. dubna 2024 v 13:00 Čas čtení 7:00 Bílý dům, nebo vězení? Shrnujeme pikantní kauzy, kvůli kterým Donaldu Trumpovi teče do bot Bílý dům, nebo vězení? Shrnujeme pikantní kauzy, kvůli kterým Donaldu Trumpovi teče do bot
11. července 2024 v 9:34 Čas čtení 0:37 George Clooney vyzval Bidena k ostoupení z voleb. „Není to jen můj názor,“ řekl George Clooney vyzval Bidena k ostoupení z voleb. „Není to jen můj názor,“ řekl
28. června 2024 v 15:10 Čas čtení 1:00 „Myslím, že potřebujeme někoho staršího.“ Biden a Trump se střetli v první prezidentské debatě „Myslím, že potřebujeme někoho staršího.“ Biden a Trump se střetli v první prezidentské debatě

V čele think-tanku stojí Kevin Roberts, což je muž, který v jednom ze svých textů popisoval Spojené státy v roce 2024 jako místo, kde „inflace devastuje rodinné rozpočty, úmrtí na předávkování drogami se stále stupňují a děti trpí toxickou normalizací transgenderu s transvestity a pornografií, která se dostává do jejich školních knihoven“.

Roberts začátkem července vyděsil velkou část americké společnosti, když nevyloučil možnost použití násilí na cestě k realizaci projektu. „Jsme v procesu druhé americké revoluce, která zůstane nekrvavá, pokud to levice dovolí,“ uvedl podle stanice BBC.

Co to je? 

Autoři dokumentu na více než 900 stránkách popisují, jakým způsobem by mohli Trump a jeho spojenci v případě vítězství v podzimních prezidentských volbách rozložit americkou vládu. Jedním z takových kroků je možné sesazení nezávislých úředníků z federálních institucí a jejich nahrazení politickými nominanty. 

Co například Project 2025 navrhuje? 
  • Propuštění tisíců státních zaměstnanců.
  • Rozšíření pravomocí prezidenta.
  • Zrušení ministerstva školství.
  • Rozsáhlé snížení daní pro korporace 1 % nejbohatších.
  • Celostátní zákaz potratů.
  • Více financí pro stavbu zdi na hranici s Mexikem.

„Manuál“ postupně prochází jednotlivé vládní agentury a navrhuje, jakým způsobem by bylo možné odstranit směrnice zavedené Bidenovou administrativou a nahradit je novými, vytvořenými na základě pravicových ideálů. Cílem je také rozšířit pravomoci prezidenta. 

4. července 2024 v 16:21 Čas čtení 0:54 Náhrada za Bidena? Trumpa může podle průzkumu porazit jen žena, která v Bílém domě už byla Náhrada za Bidena? Trumpa může podle průzkumu porazit jen žena, která v Bílém domě už byla

Heritage Foundation již v minulosti podobný projekt vypracoval např. pro Ronalda Reagana, jehož vláda jím byla silně ovlivněna. Bývalý prezident údajně tento dokument rozdal všem členům své administrativy, dvě třetiny bodů se mu přitom podařilo splnit, nebo se o to alespoň pokusil. 

Co s tím má společného Trump?

Autoři plánu výslovně neuvádějí, že je určen pro Donalda Trumpa, z jeho textu to však naprosto jasně vyplývá, neboť obsažená témata mnohdy úzce souvisejí s Trumpovými cíli. Sám bývalý prezident však své zapojení odmítl a prohlásil, že o projektu nic neví. 

„S některými věcmi, které říkají, nesouhlasím a některé z těch, které říkají, jsou naprosto směšné a propastné. Ať udělají cokoli, přeji jim hodně štěstí, ale nemám s nimi nic společného,“ napsal bývalý prezident na své vlastní sociální síti Truth. 

6. července 2024 v 10:15 Čas čtení 0:36 „Jsem první černošská žena v Bílém domě,“ prohlásil zmatený Biden. Odstoupit i přes kritiku odmítá „Jsem první černošská žena v Bílém domě,“ prohlásil zmatený Biden. Odstoupit i přes kritiku odmítá

Trump však v minulosti velmi často vystupoval na akcích, které Heritage Foundation pořádal. Mezi autory a příznivci projektu je navíc mnoho lidí, kteří v exprezidentově administrativě působili jako úředníci. Z jeho strany tak nyní jde spíš o to, uchránit si své PR, jelikož většina Američanů považuje Project 2025 za velmi kontroverzní.

Budoucnost plánu

Zda by se Trump v případě svého znovuzvolení pokusil projekt prosadit, momentálně není jisté, je to ale rozhodně pravděpodobné. Pravda totiž je, že rozpočet projektu činí 22 milionů dolarů (více než 512 milionů korun). Jeho součástí jsou strategie pro realizaci jednotlivých agend ihned po prezidentské inauguraci v lednu 2025, stejně jako databáze konzervativních osobností, které by se mohly ujmout klíčových pozic.

Domů
Sdílet
Diskuse