Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Magdalena Trajerová
15. července 2024 v 8:53
Čas čtení 0:59

V Americe není místo pro tento druh násilí. Biden odsoudil útok na Trumpa

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V Americe není místo pro tento druh násilí. Biden odsoudil útok na Trumpa
Zdroj: TASR/AP

„V Americe není místo pro tento druh násilí, ani pro žádné jiné násilí,“ pronesl Joe Biden v neděli při svém proslovu z Bílého domu. Americký prezident vystoupil v televizi v souvislosti s neúspěšným atentátem na bývalého prezidenta Donalda Trumpa.

Ve své řeči Biden odsoudil násilí v politice, zároveň zdůraznil, že politické konflikty se mají řešit volebním procesem, nikoliv střelbou. „Nemůžeme dovolit, aby se toto násilí normalizovalo,“ řekl Biden. „Politická rétorika v této zemi se velmi vyostřila. Je čas to ochladit. Všichni za to neseme odpovědnost.“

Prezident ve svém projevu zmínil řadu násilných politických činů z uplynulých let. Mezi nimi útok na Kapitol ze 6. ledna 2021, zmařené spiknutí s cílem unést guvernérku Michiganu Gretchen Whitmer, útok na manžela bývalé předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosi a zastrašování volebních úředníků.

14. července 2024 v 15:00 Čas čtení 0:42 Svědek popsal atentát na Donalda Trumpa. Policii upozorňoval na muže s puškou na střeše Svědek popsal atentát na Donalda Trumpa. Policii upozorňoval na muže s puškou na střeše
14. července 2024 v 17:50 Čas čtení 1:33 Atentát na Donalda Trumpa: Internetem už kolují konspirační teorie a dezinformace Atentát na Donalda Trumpa: Internetem už kolují konspirační teorie a dezinformace
11. července 2024 v 16:02 Čas čtení 2:00 Kontroverzní Project 2025: Co čeká Ameriku v případě zvolení Donalda Trumpa? Kontroverzní Project 2025: Co čeká Ameriku v případě zvolení Donalda Trumpa?

„Pokus o atentát je v rozporu se vším, za čím jako národ stojíme – se vším,“ řekl Biden. Dodal, že moc změnit Ameriku by měla být v rukou občanů, nikoliv atentátníka. Vyzval Američany, aby se uprostřed hlubokých rozporů spojili, a zdůraznil, že v současné chvíli není nic důležitějšího než právě jednota.

Biden vyjádřil soustrast rodině oběti střelby Coreyho Comperatoreho. „Corey byl manžel, otec, dobrovolný hasič a hrdina, který kryl svou rodinu před střelami,“ prohlásil.

Šéf Bílého domu se spojil i s Donaldem Trumpem. „Jsem upřímně vděčný, že se mu daří dobře a zotavuje se. Měli jsme krátký, ale dobrý rozhovor. Jill a já se za něj a jeho rodinu modlíme,“ řekl ve svém projevu.

Biden vyzval Američany, aby si nedělali domněnky o motivu střelce. Na vyšetření incidentu se podle něj intenzivně pracuje.

Domů
Sdílet
Diskuse