Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Anna Vondráková
25. července 2024 v 15:35
Čas čtení 1:09

Sportuješ v létě? Na tyto věci je třeba si dávat pozor

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Sportuješ v létě? Na tyto věci je třeba si dávat pozor
Zdroj: Freepik/freepik/volně k užití

Fyzická aktivita našemu tělu většinou prospívá. Jakmile ale rtuť teploměru přesáhne tropické teploty, je potřeba dodržovat několik zásad.

Hlavním a nejdůležitějším bodem na našem seznamu je dodržování pitného režimu. Nejvhodnější jsou samozřejmě obyčejná voda, doporučuje se ale ji prokládat například neslazenými minerálkami.

25. července 2024 v 12:32 Čas čtení 1:22 Dnes je Světový den prevence tonutí. Co dělat, když se někdo ocitne v ohrožení života? Dnes je Světový den prevence tonutí. Co dělat, když se někdo ocitne v ohrožení života?

Na co dalšího myslet?

Při pobytu na přímém slunci se pak hodí pokrývka hlavy, kterou můžeme pro ještě lepší ochlazení polévat vodou. Chránit je potřeba i oči pomocí slunečních brýlí a samozřejmostí by měl být i opalovací krém s SPF faktorem, připomíná Státní zdravotní ústav.

Rozhodně se nedoporučuje sportovat okolo poledne, kdy je žár nejintenzivnější. Během sportu v extrémním horku bychom se hlavně měli řídit vlastním pocitem a nepřeceňovat své síly. Pokud ucítíš nevolnost, točení hlavy, bušení srdce a podobně, je nejvyšší čas sportování přerušit nebo úplně ukončit.

25. července 2024 v 10:24 Čas čtení 1:14 V tomto městě školy žákům zabaví mobily. Starejte se o jiné věci, vzkazují starostovi rodiče V tomto městě školy žákům zabaví mobily. Starejte se o jiné věci, vzkazují starostovi rodiče

Pokud i po ukončení aktivity a přesunu do stínu obtíže nepoleví, je na místě vyhledat lékařskou pomoc. Jednat se může o úpal nebo úžeh. Oba stavy jsou si velmi podobné, rozeznat je ale lze poměrně snadno.

Rozdíl mezi úpalem a úžehem

Úpal, neboli kolaps z horka, není podmíněn pobytem na přímém slunci, stačí k němu jen vysoké teploty. Jde o přehřátí organismu, projevuje se pocitem na zvracení, bolestí hlavy, zrychleným tepem, křečemi, malátností, únavou a zvýšenou teplotou, která může překročit i 40 stupňů Celsia. V horších případech dochází ke ztrátě vědomí, v tu chvíli je už nezbytný zásah lékaře.

25. července 2024 v 9:01 Čas čtení 0:54 První skandál olympiády v Paříži. Zápas Argentiny a Maroka se dohrával po dvou hodinách První skandál olympiády v Paříži. Zápas Argentiny a Maroka se dohrával po dvou hodinách

Naopak pro úžeh je typický právě pobyt na přímém slunku, projevit se může hned, nebo až o několik hodin později. Kromě příznaků typických pro úpal ho doprovází i silně opálená až spálená pokožka.

V obou případech je nezbytné postiženého přepravit do chladné místnosti. Pomoci může i studená sprcha či jen kbelík se studenou vodou na nohy a obklady na obličej. Podávat se doporučuje studený náboj s minerály. V případě úžehu je potřeba i zchladit spálenou kůži například pomocí přípravků s panthenolem.

Domů
Sdílet
Diskuse