Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Vincenc Novák
25. července 2024 v 10:24
Čas čtení 1:14

V tomto městě školy žákům zabaví mobily. Starejte se o jiné věci, vzkazují starostovi rodiče

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V tomto městě školy žákům zabaví mobily. Starejte se o jiné věci, vzkazují starostovi rodiče
Zdroj: Unsplash/John Tuesday/volně k užití

Vedení Vsetína přimělo ředitele šesti tamních základních škol, aby do svých školních řádů zavedly zákaz používání telefonů.

V praxi bude nové opatření vypadat tak, že děti před začátkem vyučování odevzdají učitelům své mobily a při odchodu ze školy je dostanou zpět. Zákaz mobilů tak bude nově platit po celý vyučovací den, nikoli jen během výuky. Informoval o tom server iDnes.cz

27. dubna 2024 v 18:00 Čas čtení 0:44 Gen Z už nebaví smartphony. Novinkou je tento „nudný telefon“, který má podpořit socializaci Gen Z už nebaví smartphony. Novinkou je tento „nudný telefon“, který má podpořit socializaci

Starosta města Jiří Čunek (KDU-ČSL) radikální opatření zdůvodňuje škodlivostí přístrojů, která se podle něj projevuje problémy s dlouhodobou pamětí, poruchami spánku, úzkostmi či depresemi. 

„Kantoři vyberou všechny mobily a uzavřou je do nich. Pokud mobil někdo neodevzdá, bude se jednat o porušení školního řádu a bude jej se žáky, kteří se proviní, řešit ředitel školy,“ řekl Čunek Novinkám s tím, že za porušení tohoto pravidla může žák nebo žákyně obdržet napomenutí, poznámku, nebo dokonce třídní či ředitelskou důtku. 

„Kam se to vracíme?“ 

Kritika na sebe nenechala dlouho čekat. Sám starosta uvedl, že se mu již ozvali rodiče, kteří s novým opatřením nesouhlasí. „Dorazil jsem do společnosti mladých maminek, prý potřebují být s dítětem kontaktu. Ale ony samy navštěvovaly školy i bez neustálých kontaktů s rodiči,“ řekl s tím, že v případě nutnosti je možné kontakt mezi dítětem a rodičem zprostředkovat jiným způsobem, například přes vedení školy. 

Čunek to za kontroverzní novinku schytal i na sociálních sítích, kde téma zákazu mobilů sám otevřel. „Myslím, že byste se měl starat hlavně o bezpečnost ve městě, a ne rozhodovat za rodiče. Docela mi to připomíná scény z mých školních let, kdy učitelé posílali chlapce k holiči, protože rozhodovali za rodiče, jak dlouhé vlasy můžou jejich děti nosit. Kam se to vracíme?,“ uvedla například Jarmila Frýdlová, podle níž by se měli rodiče bránit. 

Anketa:
Souhlasíš se zákazem mobilů na školách? 
Ano
Ne
Je mi to jedno 
Ano
62 %
Ne
34 %
Je mi to jedno 
4 %
Domů
Sdílet
Diskuse