Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
ČTK
15. srpna 2024 v 14:41
Čas čtení 1:41

Vakcín proti opičím neštovicím je v Česku dostatek. Ministerstvo je doporučuje cestujícím do Afriky

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vakcín proti opičím neštovicím je v Česku dostatek. Ministerstvo je doporučuje cestujícím do Afriky
Zdroj: Unsplash / Glen Michaelsen

V reakci na varování Světové zdravotnické organizace (WHO), která vyhlásila stav veřejného ohrožení mezinárodního významu kvůli epidemii v Africe, to dnes ČTK řekl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

V Česku bylo letos případů této infekce podle dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ) 11, v červenci žádný nový nepřibyl. V roce 2022 jich bylo zachyceno 71, v celé Evropě přes 22 tisíc.

Epidemiolog Rastislav Maďar na sociální síti X dnes napsal, že v 15 afrických zemích bylo letos do konce července nahlášeno přes 37 500 případů a 1451 úmrtí. Skutečný počet nakažených může být podle něj ještě významně vyšší. Oficiálně udávaný podíl zemřelých vůči nakaženým je podle něj 3,9 procenta.

15. srpna 2024 v 11:45 Čas čtení 0:39 V Africe se šíří nová forma viru. WHO vyhlásila nejvyšší stupeň varování V Africe se šíří nová forma viru. WHO vyhlásila nejvyšší stupeň varování

„Největší obavou je, jestli se nově vzniklá větev viru Ib (...) nepřenáší i bezkontaktně vzdušnou cestou. To by totiž znamenalo globální pandemickou hrozbu. Tato nová derivace viru významně vstupuje i do dětské populace, která je zranitelná. Vyskytují se také mírné formy nákazy, které ulehčují šíření viru,“ uvedl Maďar. Na mnoho důležitých otázek o nové variantě viru zatím nemají vědci jasnou odpověď, proto je na místě opatrnost, dodal.

Evropské centrum pro prevenci a léčbu nemocí (ECDC) označilo na konci června riziko nové varianty viru mpox za velmi nízké. „Ministerstvo zdravotnictví společně se Státním zdravotním ústavem situaci ve výskytu onemocnění mpox v Africe monitoruje,“ sdělil ČTK Jakob.

Lidé, kteří cestují do 15 afrických zemí, kde byla nákaza dosud hlášená, tedy Beninu, Burundi, Kamerunu, Středoafrické republiky, Konga, Demokratické republiky Kongo, Ghany, Libérie, Mozambiku, Nigérie, Rwandy, Súdánu, Jižní Afriky, ale také Egypta nebo Maroka, by podle ministerstva měli vhodnost očkování nebo další prevence konzultovat v některém z center očkování a cestovní medicíny. Samotné očkování je možné absolvovat v 10 centrech ve většině krajů ČR.

Podle dosud platných doporučení by se měli nechat očkovat lidé, kteří mají sex s více partnery, muži mající sex s muži a užívající léky jako prevenci nákazy HIV nebo osoby, které žijí v domácnosti s HIV pozitivním. Vakcína se podává také lidem, kteří byli s někým nakaženým mpox v kontaktu. Podle dat WHO tvořili v předchozích vlnách přes 90 procent nakažených muži mající sex s muži. Pro běžnou populaci je riziko hodnoceno jako nízké.

„Další doporučení budou vycházet na základě připravovaného rychlého hodnocení rizika Evropským centrem pro prevenci a kontrolu nemocí a doporučení Světové zdravotnické organizace, které očekáváme, dle sdělení generálního ředitele WHO, v příštích dnech,“ dodal Jakob.

12. září 2024 v 8:30 Čas čtení 1:48 Boj o „puffíky“: Proč odborníci nesouhlasí s plánovaným zákazem e-cigaret Boj o „puffíky“: Proč odborníci nesouhlasí s plánovaným zákazem e-cigaret

Příznaky mpox začínají horečkou, zimnicí, bolestmi hlavy, svalů, zad a vyčerpáním, poté dochází ke zduření lymfatických uzlin. Za jeden až tři dny od nástupu horečky se u pacienta objeví typická vyrážka připomínající plané neštovice, která často začíná na obličeji a poté se šíří na další části těla. Nemoc obvykle trvá dva až čtyři týdny, řeší se hlavně příznaky podáváním léků proti horečce, bolesti nebo alergické reakci.

Domů
Sdílet
Diskuse