Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
15. srpna 2024 v 11:45
Čas čtení 0:39

V Africe se šíří nová forma viru. WHO vyhlásila nejvyšší stupeň varování

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve středu vyhlásila celosvětový stav nouze v souvislosti s výskytem opičích neštovic v Kongu a dalších afrických zemích.

Případy nemoci byly potvrzeny u dětí i dospělých ve 13 zemích, více než 96 procent všech případů připadá na Kongo. V porovnání se stejným obdobím loňského roku se počet případů zvýšil o 160 procent a počet úmrtí o 19 procent. Afrikou se totiž šíří nová forma viru. 

„Je to něco, co by nás mělo všechny znepokojovat. Možnost dalšího šíření v rámci Afriky i mimo ni je velmi znepokojující,“ uvedl generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Na kontinentu je navíc k dispozici jen málo dávek vakcíny. Dosud bylo zaznamenáno více než 14 tisíc případů a 524 lidí zemřelo. Nová forma viru má podle všeho asi tří až čtyřprocentní úmrtnosti.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. Zdroj: Getty Images/Smith Collection/Gado

Opičí neštovice se projevují podobně jako lidské neštovice. Ze začátku se člověk potýká se zvýšenou teplotou, bolestí hlavy, svalů, zduřením mízních uzlin a pocitem únavy. Poté se vyskytne vyrážka ve formě puchýřů a strupů, která se začne objevovat nejdříve na obličeji. K přenosu viru z člověka na člověka dochází zejména prostřednictvím tělních tekutin a je nutný dlouhodobý kontakt.

Domů
Sdílet
Diskuse