Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
20. srpna 2024 v 8:14
Čas čtení 0:54

Tohle je prý nejhezčí česká vesnice. Najdeš v ní i český Stonehenge

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Tohle je prý nejhezčí česká vesnice. Najdeš v ní i český Stonehenge
Zdroj: UNESCO / Propagační materiál

Již více než 20 let jsou jihočeské Holašovice zapsány na seznamu UNESCO.

Holašovice leží asi 16 kilometrů západně od Českých Budějovic. Nejvýznamnější památkou jsou místní malebné domky, které byly postaveny ve stylu tzv. selského baroka. Tato jihočeská vesnička toho však skýtá mnohem víc. A jak napsaly Novinky.cz, jedná se o nejhezčí vesnici Česka.

19. srpna 2024 v 13:32 Čas čtení 0:45 Prodej hub se řídí striktními pravidly. Podívej se, co musíš dodržet Prodej hub se řídí striktními pravidly. Podívej se, co musíš dodržet

První zmínka o obci pochází již z druhé poloviny 13. století. Holašovice mají za sebou bohatou historii, svoji stopu tam zanechalo řádění během husitských válek, v 16. století zase místní populací výrazně zahýbala morová epidemie. Ikonické malebné domečky vznikly ve druhé polovině 19. století, kdy se v architektuře jižních Čech projevovala inspirace barokem, rokokem nebo klasicismem. 

Národnostní složení obce se měnilo také v době okolo druhé světové války. Po vzniku Protektorátu Čechy a Morava muselo Holašovice opustit české obyvatelstvo a celá vesnice byla připojena k Třetí říši. Po konci války odsud zase byli vyhnáni Němci. 

Ladův rybník i kamenné Stonehenge 

I přes bouřlivou historii si obec zachovala jedinečnou atmosféru, za kterou sem míří davy turistů. Kromě samotných domů lze obdivovat například místní kapli nebo malebný rybníček, který společně se sochou vodníka vytváří dojem jako vystřižený z Ladových obrázků.

U obce se nachází také unikátní kamenný kruh, který získal přezdívku „české Stonehenge“. Místo bylo navrženo s cílem, aby jednotlivé kameny z lidského těla odčerpávaly negativní energii. V loňském roce byl v areálu umístěn jedinečný menhir, který je s 90 tunami největším svého druhu ve střední Evropě. 

Unikátní domky ve stylu selského baroka zdobí Holašovice již od 19. století. Unikátní domky ve stylu selského baroka zdobí Holašovice již od 19. století. Unikátní domky ve stylu selského baroka zdobí Holašovice již od 19. století. Místní malebný rybník připomíná atmosféru z Ladových obrázků.
Zobrazit galerii
(7)
Domů
Sdílet
Diskuse