Houbařská sezóna je v plném proudu a mnozí lidé nasbírané úlovky často veřejně prodávají. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nyní upozorňuje na podmínky prodeje, které je nutné dodržet.
Prodej podléhá zejména pravidlům, která se týkají bezpečnosti a jakosti hub. Seznam hub, které je možné prodávat, upravuje speciální vyhláška. Všichni prodejci a prodejkyně musí navíc disponovat osvědčením o zkoušce ze znalosti hub, která prokazuje odbornou způsobilost.
Při prodeji je nutné mít nepaměti, že všechny prodávané houby musí být nasucho očištěné, bez příměsí a nečistot. Zároveň musí mít také pevnou konzistenci. Samozřejmostí je, že plodnice nesmějí být přestárlé, plesnivé, zapařené a nadměrně vlhké. Pro prodej je možné houby rozkrojit jedním řezem, zachováno však musí být spojení těla a klobouku.
Nanejvýš pět procent prodávaných hub může být poškozeno, tedy s chybějící více než čtvrtinou klobouku nebo škůdci. Na maximálně deseti procentech plochy řezu se mohou vyskytovat perforace způsobené hmyzem. U prodávaných plodin musí být český název hub a doba použitelnosti. Volně rostoucí houby přitom mohou být skladovány a přepravovány pouze při teplotě v rozmezí nula až deset stupňů.