Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
19. srpna 2024 v 13:32
Čas čtení 0:45

Prodej hub se řídí striktními pravidly. Podívej se, co musíš dodržet

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Prodej hub se řídí striktními pravidly. Podívej se, co musíš dodržet
Zdroj: Unsplash / Andrew Ridley

Houbařská sezóna je v plném proudu a mnozí lidé nasbírané úlovky často veřejně prodávají. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nyní upozorňuje na podmínky prodeje, které je nutné dodržet.

Prodej podléhá zejména pravidlům, která se týkají bezpečnosti a jakosti hub. Seznam hub, které je možné prodávat, upravuje speciální vyhláška. Všichni prodejci a prodejkyně musí navíc disponovat osvědčením o zkoušce ze znalosti hub, která prokazuje odbornou způsobilost.

Při prodeji je nutné mít nepaměti, že všechny prodávané houby musí být nasucho očištěné, bez příměsí a nečistot. Zároveň musí mít také pevnou konzistenci. Samozřejmostí je, že plodnice nesmějí být přestárlé, plesnivé, zapařené a nadměrně vlhké. Pro prodej je možné houby rozkrojit jedním řezem, zachováno však musí být spojení těla a klobouku. 

26. června 2024 v 13:00 Čas čtení 0:08 KVÍZ: Rozeznáš jedovaté houby od jedlých? KVÍZ: Rozeznáš jedovaté houby od jedlých?

Nanejvýš pět procent prodávaných hub může být poškozeno, tedy s chybějící více než čtvrtinou klobouku nebo škůdci. Na maximálně deseti procentech plochy řezu se mohou vyskytovat perforace způsobené hmyzem. U prodávaných plodin musí být český název hub a doba použitelnosti. Volně rostoucí houby přitom mohou být skladovány a přepravovány pouze při teplotě v rozmezí nula až deset stupňů.

Domů
Sdílet
Diskuse