Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
22. srpna 2024 v 16:30
Čas čtení 1:09

Sextortion je problém. Podrobné manuály na vydírání lze najít na YouTube i na TikToku

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Sextortion je problém. Podrobné manuály na vydírání lze najít na YouTube i na TikToku
Zdroj: Unsplash/Elisa Ventur

Sextortion, spojení slov sex a extorion, popisuje rozšířenou formu kyberkriminality. Pachatel*ka vyláká pod různými záminkami od jiných lidí citlivé snímky a následně je vydírá.

Na internetu na platformách jako YouTube, TikTok nebo Telegram jsou volně dostupné návody k finančně motivovanému sexuálnímu vydírání, běžně známému jako sextortion. Ty mají zájemce naučit, jak z ostatních uživatelů a uživatelek internetu vylákat intimní materiály a následně je s nimi vydírat. Informuje o tom The Guardian.

Je jasné, že uživatelé zaměření na podobnou kriminální činnost si budou své know-how nějak předávat, ale že tak mohou činit beztrestně na nejpopulárnějších sítích, je poněkud šokující. 

22. srpna 2024 v 13:00 Čas čtení 1:04 Vláda navrhuje divoké změny v zákoníku práce. Pracovat se má už od 14, zkušebka se prodlouží, výpovědní lhůta se naopak zkrátí Vláda navrhuje divoké změny v zákoníku práce. Pracovat se má už od 14, zkušebka se prodlouží, výpovědní lhůta se naopak zkrátí

Na zmíněných sítích jsou pak k dispozici videa s texty pojmenované přímo jako „manuály pro sextortion“. „Ty, které jsme viděli na YouTube, poskytují návod krok za krokem, jak tyto vydírací trestné činy spáchat od začátku do konce, včetně vytvoření falešných online účtů, získání čísla pro zasílání SMS, tipů, jak se zaměřit na oběti a jak realizovat zisk z trestného činu,“ uvedl pro The Guardian Adam Priestley, vedoucí manažer Národní agentury pro boj proti trestné činnosti.  

Za pět tisíc individuální poradenství

Návody navíc doporučují pachatelům cílit přímo na středoškoláky, zároveň ukazují i to, jak obětem vyhrožovat a jaký jazyk používat. Autor jedné z příruček nabízí přístup ke konkrétním vyděračským skriptům, které používá, za 50 dolarů (1 126 korun) a tři měsíce individuálního poradenství za 250 dolarů (5 635 korun). Podobný business plán není v odvětví nic neobvyklého.

21. srpna 2024 v 16:15 Čas čtení 0:32 Velké srdce řidiče Rohlíku: Kvůli tragické nehodě uvízl v koloně, potraviny rozdal ostatním lidem Velké srdce řidiče Rohlíku: Kvůli tragické nehodě uvízl v koloně, potraviny rozdal ostatním lidem

YouTube poznamenal, že tento problém bere velmi vážně a má zavedena přísná pravidla na ochranu uživatelů před podvody a jiným škodlivým chováním. „Obsah, který poskytuje návody k činnostem, jako je phishing a cryptophishing, není na YouTube povolen a bude odstraněn,“ uvedla platforma.

TikTok zase řekl, že platforma proaktivně zjišťuje a odstraňuje obsah tohoto druhu i prostřednictvím svých moderátorských týmů. Na Telegramu je dle jejího mluvčího sexuální vydírání výslovně zakázáno a některý obsah z něj byl vymazán právě po upozornění Guardianu.

22. srpna 2024 v 11:00 Čas čtení 3:26 7 nejlepších temných thrillerů na způsob Longlegs, které teď najdeš na Netflixu 7 nejlepších temných thrillerů na způsob Longlegs, které teď najdeš na Netflixu
Domů
Sdílet
Diskuse