Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Anna Vondráková
19. října 2024 v 7:13
Čas čtení 0:59

Odborníci z BIS varují před nákupy na Temu. Nezákonně nakládá s daty

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Odborníci z BIS varují před nákupy na Temu. Nezákonně nakládá s daty
Zdroj: Pexels.com

Čínský e-shop Temu u nás působí zhruba dva roky. Nakupování zde ale může představovat velké riziko.

Zákazníky, stejně jako další podobné e-shopy, láká především na velmi výhodné ceny. Produkty, které nabízí, jsou ale často nekvalitní a občas i zdravotně závadné. „Nakoupí-li spotřebitel nekvalitní zboží, které chce reklamovat nebo vrátit, zpravidla se ničeho nedomůže. Vymahatelnost spotřebitelských práv od asijské firmy je mizivá,“ uvádí organizace dTest. „Česká obchodní inspekce či Evropské spotřebitelské centrum jsou na Temu krátké a nemají moc možností, jak proti němu zakročit,“ píše dále.

Temu je navíc dotováno čínskou vládou a snižuje tak konkurenceschopnost evropských prodejců a ohrožuje místní ekonomiku. „Čína plánuje svoji strategii na roky dopředu a ví, že ceny zboží jsou pro rozhodování velké části zákazníků zásadní,“ uvedl pro server Novinky mluvčí Bezpečnostní informační služby Ladislav Šticha. „Jsou tedy ochotni přijmout řadu kroků, které jsou pro Západ nepřijatelné. Od kopírování značek přes levné pracovní síly, včetně otrocké práce dětí a menšin, až po rozsáhlé státní dotace,“ dodal.

14. června 2024 v 16:03 Čas čtení 0:59 Je obchod Temu jeden velký podvod? Tady jsou důvody, proč se mu vyhnout Je obchod Temu jeden velký podvod? Tady jsou důvody, proč se mu vyhnout

Problémem je i to, že tržiště se vyhýbá placení cla, daní i poplatků za zpracování obalových odpadů. Navíc podle Bezpečnostní informační služby i nelegálně zachází s daty svých zákazníků. „Z pohledu zpravodajské služby či obecně bezpečnosti je problémem mohutný nekontrolovaný sběr dat, která s největší pravděpodobností končí u zpravodajských složek Číny,“ upozornil Šticha. „Pokud budou chtít data o vaší platební kartě, tak je prostě dostanou,“ upozornil.

V srpnu také proběhla velká inspekce až 144 produktů z e-shopů Temu a Shein. Většina z nich nesplňovala povolené normy. Například v sandálech, které nabízelo právě tržiště Temu, bylo objeveno olovo, jehož množství více než jedenáctkrát překračovalo povolený limit.

Domů
Sdílet
Diskuse