Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Vincenc Novák
14. srpna 2024 v 15:22
Čas čtení 0:55

Shein a Temu čelí kritice. Jejich výrobky obsahovaly obrovské množství nebezpečných látek

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Shein a Temu čelí kritice. Jejich výrobky obsahovaly obrovské množství nebezpečných látek
Zdroj: Shein/propagační materiál

Korejské úřady našly ve výrobcích internetových gigantů Shein, Temu a AliExpress toxické látky, které až stokrát překračovaly povolené hodnoty.

Popularita těchto obchodů v posledních letech výrazně stoupla. S tím se pojí i vyšší kontrola jejich obchodních praktik a bezpečnostních standardů. Poslední inspekce zahrnovala kontrolu až 144 produktů, z nichž většina nesplňovala povolené normy. Informoval o tom server Fashion United

7. srpna 2024 v 14:30 Čas čtení 3:37 Tohle je 12 nejlepších plavek léta. Koukni na trendy, které mají největší hype Tohle je 12 nejlepších plavek léta. Koukni na trendy, které mají největší hype

Například u obuvi ze Sheinu bylo objeveno výrazně vysoké množství ftalátů, tedy látek, které jsou určeny k zajištění větší pružnosti plastů. Jeden kontrolovaný pár bot povolenou míru překročil dokonce 229krát. Problémy s botami zaznamenali úředníci také u konkurenčního Temu, kde bylo v prodávaných sandálech objeveno olovo, jehož množství více než jedenáctkrát překračovalo povolený limit. 

„Změkčovadla na bázi ftalátů ovlivňují reprodukční funkce, například snižují počet spermií, a mohou způsobit neplodnost a dokonce i předčasný porod,“ vysvětlil pro agenturu AFP úředník z týmu pro ochranu životního prostředí v Soulu. 

Mezi nebezpečné látky, které byly ve výrobcích společnosti Shein prodávány, patří i formaldehyd. Ten se běžně používá ve stavebních výrobcích, byl objeven v množství, které dvojnásobně překračovalo povolenou mez. 

10. srpna 2024 v 8:30 Čas čtení 8:06 Dva měsíce jsem zkoušela krabičkové diety. Jedla jsem brownies i palačinky, a stejně jsem zhubla Dva měsíce jsem zkoušela krabičkové diety. Jedla jsem brownies i palačinky, a stejně jsem zhubla

Společnost se brání

Sama společnost se kritice brání a ve svém prohlášení pro AFP uvedla, že „úzce spolupracuje s mezinárodními nezávislými zkušebními agenturami a pravidelně provádí testy vzorků založené na riziku, aby zajistila, že výrobky dodávané dodavateli splňují normy bezpečnosti“. 

Letos v dubnu zařadila Evropská unie Shein na seznam digitálních firem, které jsou dostatečně velké na to, aby se na ně vztahovala přísnější bezpečnostní pravidla. Mezi tato pravidla patří také opatření, které chrání zákaznictvo před nebezpečnými výrobky. 

Domů
Sdílet
Diskuse