Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Vincenc Novák
14. června 2024 v 16:03
Čas čtení 0:59

Je obchod Temu jeden velký podvod? Tady jsou důvody, proč se mu vyhnout

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Je obchod Temu jeden velký podvod? Tady jsou důvody, proč se mu vyhnout
Zdroj: Flickr

Čínský e-shop Temu, který je populární především díky nízkým cenovkám, se dostal do hledáčku Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Důvodem jsou obavy z toho, že mobilní aplikace sbírá množství údajů a posílá je do Číny.

NÚKIB dosud žádné oficiální stanovisko ohledně čínského e-shopu nevydal. Podle společnosti Grizzly Research by jeho mobilní aplikace mohla být jen skrytým malwarem či spywarem. Nedávno jsme v našem článku popisovali, jakou má Temu historii, proč je obchod tak levný či jakou zkušenost s nákupem mají naši čtenáři. 

13. června 2024 v 15:30 Čas čtení 3:51 Lidem po nákupu na Temu záhadně mizí peníze z účtů. Konfrontovali jsme čínského giganta, který předběhl i Amazon Lidem po nákupu na Temu záhadně mizí peníze z účtů. Konfrontovali jsme čínského giganta, který předběhl i Amazon

Jak informoval server iRozhlas.cz, obchod Temu každý měsíc využije asi 75 milionů obyvatel Evropské unie. Martin Pitron z právního oddělení organizace dTest řekl Radiožurnálu, že jedním z problémů je nízká informovanost zákazníků o původu zboží. „Zpravidla se dozvíte pouze nějakou adresu sídla (prodejce) v Číně. A ve chvíli, kdy byste chtěli například reklamovat zboží, tak byste to teoreticky museli řešit opravdu v tom sídle v Číně, což pro spotřebitele není možné. Dále je tam problém s daty, protože nevíme, jaká data sbírá a jak s nimi nakládá,“ uvedl Pitron.

Lepší je aplikaci okamžitě smazat 

Aplikace online tržiště shromažďuje mimo jiné jméno nakupující osoby, adresu či telefonní číslo. Jak uvádí web Mobilizujeme.cz lidé svojí registrací poskytují obchodu také datum narození, fotografie v galerii nebo přístup ke svým profilům na sociálních sítích. Společnost má také přehled o operačním systému, verzi zařízení, IP adrese nebo GPS poloze.

20. února 2024 v 10:30 Čas čtení 0:42 Žena si rozřízla nohu botami z e-shopu. Nakupují tam i Češi a Češky Žena si rozřízla nohu botami z e-shopu. Nakupují tam i Češi a Češky

Kromě bezpečnostních obav je problémem Temu také kvalita prodávaných produktů, na níž se odráží jejich nízká cenovka. Výjimkou nejsou ani případy, kdy zákazníci obdrželi úplně jiný produkt, než jaký si objednali. 

Podle odborníků mohou být nízké ceny produktů v obchodě Temu lákavé, za bezpečnostní rizika spojená s nákupem však jejich pořízení nestojí. Aplikaci Temu je proto lepší vůbec nepoužívat. 

Domů
Sdílet
Diskuse