Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Magdalena Trajerová
dnes 20. října 2024 v 9:52
Čas čtení 1:09

Blíží se změna na zimní čas. Může to mít vliv na náš spánek a psychiku

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Blíží se změna na zimní čas. Může to mít vliv na náš spánek a psychiku
Zdroj: TASR/František Iván

V neděli 27. října nás čeká změna z letního na zimní čas.

Jako každou poslední neděli v říjnu, i tentokrát se čas posune o jednu hodinu zpět. Přechod na zimní čas z toho letního proběhne 27. října ve tři hodiny ráno. Hodinové ručičky se posunou o hodinu zpět, tedy na druhou ranní. Noc tak bude o celou hodinu delší. Nemusíš se ale bát, že změnu zmeškáš, většina mobilních telefonů již tuhle změnu provádí automaticky. Přeřídit si tedy musíš pouze náramkové hodinky.

19. října 2024 v 15:31 Čas čtení 0:59 Američana považovali za mrtvého. Probral se, když mu z těla vyndávali orgány Američana považovali za mrtvého. Probral se, když mu z těla vyndávali orgány
19. října 2024 v 11:30 Čas čtení 0:24 Na Evropu se řítí větrná bouře Ashley. Vítr bude dosahovat rychlosti přes 120 km/h Na Evropu se řítí větrná bouře Ashley. Vítr bude dosahovat rychlosti přes 120 km/h
19. října 2024 v 10:31 Čas čtení 1:01 Školní jídelny v Česku čekají velké změny. Kvalita jídel by se měla zlepšit Školní jídelny v Česku čekají velké změny. Kvalita jídel by se měla zlepšit

Konec této tradice je v Evropské unii tématem už dlouhou dobu. Naposledy s ní chtěla Evropská unie zatočit v roce 2021. Kvůli covidové pandemii a neshodě o tom, který čas by se měl stát tím standardním, plán ale padl. Podle výzkumu, který provedla agentura STEN/MARK, by se i většina Čechů přikláněla ke zrušení střídání času. Nicméně asi tady nepanuje shoda o tom, jaký čas by měl být zaveden celoročně. Čtyřicet procent respondentů bylo pro čas letní, 31 procent zvolilo naopak zimní.

Podle odborníků by při volbě celoročního času vhodnější spíše pásmový čas, tedy ten, který platí během takzvaného zimního času. Lidé jsou pro něj biologicky lépe uzpůsobeni. Experti totiž upozorňují na to, že střídání času má negativní vliv na zdraví a psychiku člověka, uvádí TN.cz. Ovlivnit může vnitřní biorytmus člověka, psychickou a fyzickou výkonnost. Někteří lidé si stěžují na zhoršení spánku, únavu či nevolnost. Zaznamenáno je dokonce i zvýšení počtu infarktů v době změny nebo nárůst počtu nehod v daném dni.

Hlavním důvodem pro změnu času byla dříve úspora za elektrickou energii při osvětlení. Díky posunu je přirozené denní světlo přítomné během denní aktivity člověka, snižuje se tím spotřeba umělého osvětlení. Poprvé byla změna času zavedena v období první světové války, kdy byla elektřina drahá a nedostatková. Odborníci ale zjistili, že posunutí hodiny přineslo úspory téměř neznatelné.

Domů
Sdílet
Diskuse