Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
TASR
dnes 20. října 2024 v 12:54
Čas čtení 0:48

Expert vysvětluje, jak se projevuje otrava houbami. Otrávit se můžeš i jedlými

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Postižení jater po požití jedovatých hub se projeví až po delší době.

Smrtelně jedovatých hub v našich končinách není mnoho, ale otrávit se dá i konzumací jedlých hub. Po otravě může nastoupit průjem nebo zvracení, vysvětluje lékař Dušan Kapusta.

20. října 2024 v 10:20 Čas čtení 0:59 Podvodníci útočí na uživatele platforem Booking a Airbnb. Prozradit je může jen URL adresa Podvodníci útočí na uživatele platforem Booking a Airbnb. Prozradit je může jen URL adresa

„Látka, která způsobuje otravu, je amatoxin. Nachází se v muchomůrce zelené a bedličce. Když prochází játry, naváže se na jaterní buňky hepatocyty a způsobí její poškození,“ vysvětlil lékař.

Závažnost otravy závisí na požitém množství jedu. „Při otravě amatoxinem je typické, že první příznaky se projeví až po 12 hodinách zvracením a silnými průjmy,“ přiblížil.

Otrava jedlými houbami vzniká nejčastěji jejich nedostatečnou tepelnou úpravou. Kapusta upozornil, že příznaky přicházejí dříve než při otravě amatoxinem. „Projevy jsou zpravidla průjmy a zvracení a do několika hodin odezní,“ podotkl. Po otravě houbami je důležité netlumit průjem a požít aktivní uhlí ve zvýšené dávce.

Nejnebezpečnější je muchomůrka zelená

Za nejnebezpečnější houbu Kapusta označil muchomůrku zelenou. „K nejčastějším otravám dochází po požití špatně tepelně zpracovaných modráků, muchomůrky tygrované a muchomůrky červené,“ dodal.

Projevy selhání jater jsou různé, pacient zežloutne, tvoří se mu modřiny, může krvácet do moči a stolice. Pokud se otrava neléčí, pacient může do pár dní umřít. „V případě brzkého příchodu do nemocnice a rychlého zahájení protokolární léčby se tento stav dá ve velké většině případů zvrátit,“ uzavřel Kapusta.

hríby
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová
Domů
Sdílet
Diskuse