Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda TASR
19. února 2023 17:37
Čas čtení 1:37

Česko již není závislé na dovozu zemního plynu z Ruska, uvedl Síkela

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česko již není závislé na dovozu zemního plynu z Ruska, uvedl Síkela
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Zatímco loni se v období od října do ledna do Německa přes Nord Stream dovezlo z Ruska 184,3 TWh, letos to byla nula, okomentoval situaci ministr průmyslu Síkela.

Česká republika již není závislá na zemním plynu z Ruska. V lednu 2023 klesly totiž jeho dodávky na nulu, jelikož vláda v Praze začala v loňském roce radikálně omezovat jeho dovoz po invazi ruské armády na Ukrajinu v únoru 2022. Oznámil to v sobotu večer na sociální síti Twitter ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). TASR o tom informuje na základě zprávy agentury DPA.

28. září 2022 17:30 Čas čtení 3:51 Co je plynovod Nord Stream, ze kterého uniká plyn do moře? Pro Rusko mocný nástroj, pro Evropu achilovka Co je plynovod Nord Stream, ze kterého uniká plyn do moře? Pro Rusko mocný nástroj, pro Evropu achilovka

„Opozice loni strašila, že zimu bez ruského plynu nezvládneme. My jsme slibovali opak a udělali pro to maximum. Základem byly rekordní zásoby před začátkem zimy, alternativní dodávky a úspory. Výsledkem je výrazný pokles ceny a nadprůměrné zásoby,“komentoval situaci Síkela.

„Zatímco loni se v období od října do ledna do Německa přes Nord Stream dovezlo z Ruska 184,3 TWh, letos to byla nula. (...) Povedlo se nám to především díky energetickým úsporám,“ poděkoval za odpovědný přístup občanů.

Jestli to tak i zůstane, Síkela neuvedl

Síkela však neřekl, zda je Česko již natrvalo nezávislé na ruském plynu. Česká republika totiž v předchozích letech byla na ruském plynu téměř zcela závislá, jelikož se podílel na celkových dodávkách zhruba 97 %. Ale když Moskva na konci srpna zastavila transport plynu přes plynovod Nord Stream do Německa, dodávky ruského plynu do Česka mohou proudit už jen přes Slovensko. Od září do konce roku 2022 přitom klesly dodávky přes Slovensko jen na 2,2 % a v lednu na nulu.


Česko v průběhu roku nahradilo ruský plyn alternativními dodávkami, zejména z Norska přes Německo a také zkapalněným zemním plynem (LNG) z Belgie a Nizozemska. Dodávky norského plynu přes Německo do Česka od října do konce roku 2022 vzrostly o přibližně 23 %, z Nizozemska o 29 % a z Belgie až o 250 %.

19. února 2023 9:18 Čas čtení 1:00 Na Ukrajině za rok války padlo či utrpělo zranění 200 tisíc Rusů, tvrdí ministr zahraničí USA Na Ukrajině za rok války padlo či utrpělo zranění 200 tisíc Rusů, tvrdí ministr zahraničí USA

Podle ministra Síkely k omezení dovozu ruského plynu přispělo také snížení spotřeby této suroviny v Česku, která v posledních třech měsících loňského roku klesla téměř o 28 %, což představuje úsporu 850 milionů metrů krychlových plynu.

Jak důležitá byla plynová „spojka“ Nord Stream z Ruska do Německa, která ještě v roce 2021 výrazně přispívala k celkovému odběru 40 % zemního plynu Evropské unie z Ruské federace, jsme ti přiblížili v článku ze září minulého roku. Přečíst si jej můžeš zde.

Domů
Sdílet
Diskuse