Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková Lucie Kotvalová
15. dubna 2023 20:13
Čas čtení 4:40

OBRAZEM: Prahou šel pochod proti interrupcím. „Vaše děti budou jako my!“ střetla se s ním feministická opozice

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
OBRAZEM: Prahou šel pochod proti interrupcím. „Vaše děti budou jako my!“ střetla se s ním feministická opozice
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

V sobotu se v Praze konal pochod radikálního křesťanského Hnutí Pro život. V reakci na to ale vyšli do ulic i lidé, kteří bojují proti omezování reprodukčních práv a tělesné autonomie. Refresher byl u toho.

Asi 1 500 příznivců a příznivkyní Hnutí Pro život (HPŽ) se sešlo v Praze, aby dali najevo svůj názor: právo nenarozeného plodu má vyšší váhu než právo na svobodnou volbu a tělesnou autonomii ženy. Dopravu jim přitom zajistilo samotné hnutí: vypraveny byly celkem tři zvláštní vlaky a v dalším měli zajištěné vyhrazené vagóny.

Následně se společně – opět speciálně vyhrazenými tramvajemi – přesunuli na mši svatou na Pražský hrad, poté je čekal program na Klárově. Na místo ze známých osobností dorazili třeba kardinál Dominik Duka nebo poslanec Hayato Okamura (KDU-ČSL).

Národní pochod pro život 2023.Národní pochod pro život 2023.Národní pochod pro život 2023.Národní pochod pro život 2023.
Zobrazit galerii
(12)

Nepodstoupit interrupci jako „jediné správné rozhodnutí“

„Jsem tady, protože mi přijde důležité změnit myšlení dnešní společnosti. Každé dítě má právo se narodit. Hnutí Pro život pro mě představuje osvětu a možnost pro ženy, které procházejí nějakou těžkou situací v těhotenství. Chápu, že rozhodnutí nechat si dítě může být pro někoho těžké, ale je to to jediné správné,“ popisuje pro Refresher Bohuslava Winogrodzka, která na pro-life akci přijela s manželem a malým synem z Vídně. 

Bohuslava Winogrodzka.
Bohuslava Winogrodzka. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Na otázku, zda vnímá toto rozhodnutí jako „jediné správné“ ve všech případech bez výjimky, odpovídá jasné: „Ano.“ „Existují situace, kdy žena nedokáže dítě vychovat, ale v takovém případě je možná adopce. Nikdy ale podle mě není správné ono dítě zabít. V případě znásilnění nese vinu pachatel, proč za to tedy má pykat dítě?“ dodává Bohuslava. 

V příštím týdnu vyjde na Refresheru rozsáhlejší text, sonda do Hnutí Pro život prostřednictvím rozhovorů s jeho stoupenci*stoupenkyněmi. 

„A nepyká za to pak ta žena, když musí donosit nechtěné dítě?“ ptáme se v reakci na to. Dostává se nám opět jasně vymezené odpovědi: „Ta pyká dvakrát. Jednou při znásilnění a podruhé při interrupci.“

19. dubna 2024 13:00 Čas čtení 2:27 Co nevynechat na fashion weeku? Zeptali jsme se nadějných mladých tvůrců a tvůrkyň Co nevynechat na fashion weeku? Zeptali jsme se nadějných mladých tvůrců a tvůrkyň

V půl třetí odpoledne vycházejí odpůrci a odpůrkyně interrupcí z Klárova na Národní pochod pro život, s transparentem „Milá vládo, je to o prioritách, na (třetích) dětech se neškrtá“ v čele.

Národní pochod pro život 2023.Národní pochod pro život 2023.Národní pochod pro život 2023.Národní pochod pro život 2023.
Zobrazit galerii
(6)

Mezitím na ně u Rudolfina čekají účastnice a účastníci akce „Moje tělo, moje volba“. Ta se dle slov organizátorů a organizátorek vymezuje proti hnutím, která „pod záminkou ochrany rodin pořádají pochody proti lidským právům, reprodukčním právům i LGBTQ+ právům a manipulativně se zasazují o omezení práv nechtěně těhotných“. Průběžně se akce zúčastnilo asi 400 lidí, jak řekla Refresheru tisková mluvčí Kateřina Nyklová. 

Se znepokojením vnímáme, jak se u nás i jinde v Evropě šíří hnutí a kampaně, které usilují o omezování reprodukčních práv, potírání rovnosti mezi muži a ženami a potlačování LGBTQ+ práv. Organizace jako Hnutí Pro život nebo Aliance pro rodinu používají manipulativní techniky a pokoušejí se ovlivňovat veřejné mínění i vládní instituce. Je pro nás nepřijatelné, aby se pod záminkou „tradice“ upírala lidem práva, bezpečí a důstojnost.
– jedna z pořadatelek „Moje tělo, moje volba“ Nina Vacková

„Hnutí Pro život je podle mě proti lidským právům. Jako žena nechci, aby o mém těle rozhodoval někdo cizí. Nechci, aby to tu dopadlo jako v Polsku,“ uvádí jako důvod své sobotní návštěvy na akci Nikola.

Akce „Moje tělo, moje volba“.
Akce „Moje tělo, moje volba“. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Organizátoři*ky akce totiž připomínají následky zákazu potratů a kriminalizace jejich poskytování právě na příkladu Polska. Tamní právní předpisy týkající se interrupcí totiž patří mezi nejpřísnější v Evropě. Připomněli například případ sedmatřicetileté Agnieszky, které lékaři, ačkoli plody přímo ohrožovaly její život, odmítli indukovat potrat právě s odvoláním na tamní protipotratovou legislativu, nebo nedávné odsouzení polské aktivistky Justyny Wydrzyńské za poskytnutí potratové pilulky. Jednalo se o první případ, kdy byl v Evropě někdo souzen za pomoc při umělém přerušení těhotenství. 

19. dubna 2024 8:00 Čas čtení 5:30 „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty

Čekání u Rudolfina se ale ukazuje jako marné. Největší české pro-life hnutí se vydává jinou trasou než minulý rok. „Věděly jsme o plánované trase průvodu, která je k nalezení pro veřejnost na stránkách Magistrátu hl. m Prahy. O změně jsme se dozvěděly na poslední chvíli, v nahlášené trase nebyla a bylo to pro nás překvapení,“ doplňuje poté mluvčí Nyklová. 

„Vaše děti budou jako my!“ 

Oba „ismy“ – feminismus a křesťanský radikalismus – se ale přesto střetávají, letos na Čechově mostě před Právnickou fakultou Univerzity Karlovy. Tam na ně zastánci a zastánkyně přístupu k interrupcím čekají ve formě barikády, aby průvodu dočasně znemožnili průchod. A především aby vyjádřili svůj názor. „Moje tělo, moje volba,“ křičí opakovaně směrem k pro-life stoupencům*stoupenkyním.

Barikáda proti Národnímu pochodu pro život.Barikáda proti Národnímu pochodu pro život.Barikáda proti Národnímu pochodu pro život.Barikáda proti Národnímu pochodu pro život.
Zobrazit galerii
(6)

Heslo střídají a následuje „Vaše děti budou jako my!“, které se prostranstvím nese za houkání policejních amplionů. Z těch se po chvíli vyjednávání antikonfliktního týmu ozývá: „Úmyslné blokování komunikace je protiprávní jednání. V případě neuposlechnutí této výzvy se dopouštíte protiprávního jednání a mohou proti vám být použity donucovací prostředky.“

Uskupení nakonec výzvu uposlechne a nechá druhou stranu projít směrem k Václavskému náměstí. I ze strany mostu ovšem s Pochodem pro život nadále interaguje. Pokračuje s pokřikováním a rozdává letáček s nápisem „Kvůli zákazu interrupcí ročně zemře 68 000 žen“. Z pochodu HPŽ přistoupí mladá slečna, která si letáček bere – místo přečtení ho ovšem naštvaně mačká.

Moje tělo je moje
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová
Národní pochod pro život
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová
Národní pochod pro život
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová
Národní pochod pro život
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Jak pro Refresher později osvětluje Kateřina Nyklová, barikády nebyly oficiální součástí akce „Moje tělo, moje volba“. „Naše akce v době protestů pokračovala, po proslovech přišla na řadu kulturní vystoupení a celý náš program nesl jasné poselství: Nenecháme si vzít reprodukční práva a tělesnou autonomii, nenecháme se připravit o bezpečí a svobodu,“ dodává.

18. dubna 2024 17:43 Čas čtení 1:52 Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím

Když většina lidí z pochodu odejde, i feministické uskupení se po chvíli vydává zpět k Rudolfinu – ovšem jen do té doby, než někdo zavelí: „Jde se na Můstek!“ A běží se tam. Cílem je nadběhnout HPŽ a se vztyčenými prostředníčky na ně křičet, že „moje tělo = moje volba“. Skupina se ale rozděluje na několik menších a každá běží jinou ulicí. Jedna z nich se například rozhodne policisty podběhnout průchodem metra. Další zvyšuje tempo, aby se k HPŽ dostala co nejrychleji. 

Jedné policistce nakonec ujíždí nervy a nervózně křičí: „Stůjte, vy ku*vy!“ směrem k utíkajícím demonstrantům.

Rozeznat pochod Hnutí Pro život ale občas nebylo v turisty přeplněném historickém centru nic snadného. „Tady jsou všude davy. Ale poznej v nich ty klerofašisty!“ poznamená směrem ke svému kamarádovi jeden z účastníků akce „Moje tělo, moje volba“.

I přesto ovšem menší skupinky feministického uskupení doprovází HPŽ po celé cestě až na Václavské náměstí.

moje tělo je mojemoje tělo je mojemoje tělo je mojemoje tělo je moje
Zobrazit galerii
(8)

Policie vynáší protestující za ruce a nohy

Tam dochází k větším rozkolům, když zastánci*zastánkyně dostupných interrupcí blokují rezervované místo pod svatým Václavem. Desítky policistů a těžkooděnců několikrát vyzývají feministické uskupení k opuštění prostor. Když stále odmítají, několik desítek osob nakonec fyzicky vytlačují.

Střet na Václavském náměstí.Střet na Václavském náměstí.Střet na Václavském náměstí.Střet na Václavském náměstí.
Zobrazit galerii
(16)

Podle demonstrantů a demonstrantek stojícím proti HPŽ je policejní zásah nepřiměřený. „Je to policie, kdo fašisty kryje!“ volají. Několik lidí je z místa vyneseno na stranu za ruce a nohy. Vztyčené hlavy jim policisté tlačí dolů. Celkem čtyři osoby jsou zajištěny pro přestupkové jednání.

17. dubna 2024 14:00 Čas čtení 4:25 Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí

„Jsem tady, protože jsem feministka! A taky proto, že mám strach. Stačí se podívat do okolních států; Polska, Slovenska, kde už dochází k omezování reprodukčních práv. Myslím, že tyto tendence rostou i u nás. Nemluvě o tom, že Hnutí Pro život a Aliance pro rodinu jsou masivně financované organizace, které jsou součástí globálního antigenderového hnutí. Něco takového nemá v suverénním státě co dělat,“ popisuje pro Refresher Mariana krátce poté, co ji jejími slovy „sejmul a zpacifikoval“ jeden z policistů.

Mariana.
Mariana. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

I po donucení policií uvolnit prostor HPŽ ovšem feministická opozice zůstává. I nadále se snaží, aby přes skandování a houkání klaksonů byly protipotratové proslovy slyšet co nejméně.

Domů
Sdílet
Diskuse