Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
14. dubna 2023 14:50
Čas čtení 1:58

Bojkot Číny končí. Kde je Pcheng Šuaj, už se tenisová asociace neptá

Kategorie:
Sport
Uložit Uložené
Bojkot Číny končí. Kde je Pcheng Šuaj, už se tenisová asociace neptá
Zdroj: Getty Images/Fred Lee – Contributor

Ženská tenisová asociace (WTA) se po šestnácti měsících bojkotu pořádání turnajů v Číně rozhodla ustoupit a turnaje v zemi znovu začít pořádat. Dle svého vyjádření byla na protest proti potlačování svobod tenistky Pcheng Šuaj sama.

Rozhodnutí přichází poté, co se podle asociace nezměnil postoj Číny ani světa. „Když jsme s tímto rozhodnutím vystoupili, nebyli jsme si jisti, zda se k nám přidají další. Dostali jsme mnoho chvály za náš zásadový postoj a věříme, že jsme vyslali do světa mocné poselství. Samotná chvála však ke změně nestačí,“stojí v prohlášení.

24. ledna 2022 9:36 Čas čtení 1:58 Organizátoři Australian Open zakázali divákům nosit trička s nápisem „Kde je Pcheng Šuaj?“. Zákaz rozlítil i Martinu Navrátilovou Organizátoři Australian Open zakázali divákům nosit trička s nápisem „Kde je Pcheng Šuaj?“. Zákaz rozlítil i Martinu Navrátilovou

Místo toho však bojkot pořádání soutěží v Číně zrušila úplně. „Po 16 měsících pozastavené tenisové soutěže v Číně a neustálého úsilí o dosažení našich původních požadavků se situace nijak nezměnila. Došli jsme k závěru, že tyto cíle nikdy plně nezajistíme. Navíc to budou naše hráčky a turnaje, které nakonec zaplatí mimořádnou cenu za tuto oběť,“ ospravedlňovala svůj krok WTA. Turnaje se obnoví v září.

Pro příležitosti sportovkyň v Číně jsme toho za 20 let udělali dost, tvrdí WTA

Asociace tvrdí, že díky svému „působení a odhodlání v Číně“ dosáhla za posledních 20 let „pokroku při vytváření cest a příležitostí pro sportovkyně“. Zajistila prostor, díky němuž se prý mohla věnovat profesionálním kariérám tenistek, a zároveň prý z tenisu udělala „střed rekreačních aktivit v zemi“.

„Pozastavením jsme přišli o schopnost poskytovat ženám v regionu příležitosti k profesionálnímu postupu prostřednictvím tenisu a být vzorem pro budoucí generace,“ komentovala asociace. Přiznala však, že se jí nepovedlo dosáhnout všeho, co si předsevzala. Dle informací WTA Pcheng Šuaj žije v bezpečí se svou rodinou v Pekingu, přičemž se odkázala na blízké z její rodiny.

„I když svého rozhodnutí o pozastavení nelitujeme, WTA a její členové cítí, že nyní je čas vrátit se k naší misi v Číně. Doufáme, že návratem lze dosáhnout většího pokroku. Během tohoto procesu nelze na Pcheng Šuaj zapomenout. Je důležité, aby naše obnovené angažmá v Číně zajistilo trvalou bezpečnost nejen jí, ale všem atletkám, které budou těžit z našeho návratu do soutěže. Je nezbytné, aby při vyjadřování byly slyšet ženské hlasy,“ dodali její zástupci.

Pcheng Šuaj

O čínské tenistce Pcheng Šuaj se začalo hovořit v listopadu roku 2021. Tehdy sportovkyně na sociální síti Weibo veřejně promluvila o znásilnění, kterého se na ní měl dopustit bývalý čínský vicepremiér Čang Kao-li. Její obvinění vyvolalo plošnou cenzuru a příspěvek byl ze sítě hned po upozornění stažen. I tenistka najednou zmizela z veřejnosti.

3. listopadu 2023 8:00 Čas čtení 0:27 KVÍZ: Vyznáš se v českém tenisu? KVÍZ: Vyznáš se v českém tenisu?

Po 20 dnech od zmizení se objevila na záběrech čínské stranické televize. To, že je tenistka v pořádku, měl tehdy potvrdit i prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach, jehož organizace, podobně jako WTA či další světové tenisové persony, chtěla vědět, co se s tenistkou stalo. Podporu jí vyjádřili například Naomi Osaka, Petra Kvitová, Roger Federer, Andy Murray či Martina Navrátilová. Číně dokonce hrozilo odebrání pořadatelského práva na olympijské hry.

Bývalá tenisová jednička se později objevila i na dalších záběrech novinářů spojených s vládnoucí stranou Číny, kde se usmívala. Ženské tenisové organizaci to však jako důkaz nestačilo a přerušila své aktivity v Číně. A to i přesto, že sama tenistka po čase vystoupila v krátkém rozhovoru pro singapurský web Lianhe Zaobao. „Nikdy jsem nikomu neřekla ani nikam nenapsala, že by mě někdo sexuálně obtěžoval,“ uvedla tehdy.

Domů
Sdílet
Diskuse