Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Koucká
27. dubna 2023 19:30
Čas čtení 3:30

„Neberte si LGBTIQ+ lidi jako terč svých politických choutek,“ zní před slovenskou ambasádou na účet transfobní novely zákona

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Neberte si LGBTIQ+ lidi jako terč svých politických choutek,“ zní před slovenskou ambasádou na účet transfobní novely zákona
Zdroj: Anna Koucká/Refresher

„Zákon by prakticky vymazal trans lidi z veřejného života,“ zaznívá na akci před slovenskou ambasádou. Organizace Amnesty International uspořádala protestní akci proti slovenské transfobní novele zákona.

Tragické události v Bratislavě v klubu Tepláreň na podzim otřásly Slovenskem. Ačkoliv mnozí očekávali, že slovenská vláda podnikne kroky, které by přispěly k vyšší ochraně LGBTIQ+ lidí, nestalo se tak. Naopak byl do druhého čtení v Národní radě předložen zákon, který by fakticky znemožnil úřední změnu pohlaví trans osob a omezil by jejich dosavadní právo na sebeurčení. 

Organizace Amnesty International, Transparent, spolek Prague Pride a iniciativa Jsme fér se proto rozhodly uspořádat před druhým čtením návrhu tohoto zákona happening, kterým apelují na slovenské političky a politiky, aby tento návrh nebyl přijat. 


Akce na podporu trans lidí se konala před slovenskou ambasádou v Praze, tedy na stejném místě, kde jen před několika měsíci hořely desítky svíček za zesnulého Juraje a Matúše, kteří se stali oběťmi vraždy z nenávisti. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Amnesty International ČR (@amnesty_cz)

Diskriminační zákon

Navrhovaný zákon, který prošel už prvním čtením Národní rady Slovenské republiky, by umožnil úřední změnu pohlaví pouze lidem, kterým bylo v minulosti pohlaví chybně identifikováno. 


Dle navrhovatelů zákona by rodné číslo mělo „odrážet skutečné biologické pohlaví a být záznamem skutečné biologické identity“. Špatné určení pohlaví by měl doložit genetický test. Ten ale nepočítá s intersex a trans osobami a je vůči oběma skupinám diskriminační. 


Pokud zákon projde i druhým čtením a vejde v platnost, bude trans osobám v podstatě znemožněna úřední změna pohlaví. Druhé čtení je naplánované na začátek května. 


„Úřední změna pohlaví je na Slovensku legální už desetiletí a v současnosti je v zemi možné podstoupit právní tranzici, která zahrnuje i změnu rodného čísla a jména, na základě splnění zákonných podmínek čítajících psychiatrický posudek, podstoupení hormonální léčby a dalších kroků. Tento proces tranzice není vůbec jednoduchý ani dnes. Jestliže však tyto změny nebudou možné, budou transgender osoby čelit nedobrovolnému sociálnímu coming outu a s tím i souvisejícím rizikům šikany, diskriminace a násilí,“ vysvětlil situaci na Slovensku ředitel tamní pobočky Amnesty International Rado Sloboda.

Trans lidé nemohou za váš vysoký účet za plyn

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse