Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
2. května 2023 12:23
Čas čtení 0:46

Na Mount Everestu zemřel první zahraniční horolezec v této sezóně

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Na Mount Everestu zemřel první zahraniční horolezec v této sezóně
Zdroj: TASR/John Semple

Během výstupu na Mount Everest zemřel Američan, oznámili v úterý organizátoři jeho expedice. Jde o první úmrtí zahraničního horolezce během letošní výstupové sezóny, informuje TASR podle zprávy agentury AFP.

Devětašedesátiletý Američan zemřel v pondělí v druhém výškovém táboře, kde se nacházel v rámci aklimatizace. „Necítil se dobře a zemřel v kempu 2,“ uvedl šerpa Pasang Tshering. Snahy o přenesení jeho pozůstatků do nižších poloh podle něj komplikuje nepříznivé počasí.

25. února 2023 10:00 Čas čtení 6:52 Češi a Češky se svlékají a skoro nazí chodí na vrchol Sněžky. Zažívají sněhové vánice nebo −13 stupňů Češi a Češky se svlékají a skoro nazí chodí na vrchol Sněžky. Zažívají sněhové vánice nebo −13 stupňů

Jarní výstupová sezóna letos v dubnu začala tragicky, když zahynuli tři Nepálci. Během přechodu přes zrádný ledopád Khumbu se jeho část odtrhla a strhla je do hluboké trhliny. Nepál vydal v této sezóně zahraničním horolezcům již 466 povolení k výstupu na Mount Everest. Jelikož většina z nich potřebuje vysokohorského průvodce, až do začátku června se pokusí na nejvyšší horu světa vystoupit přes 900 lidí.

Takový vysoký počet může znovu způsobit hustý provoz na úzkých přístupových trasách pod vrcholem, zejména pokud se v důsledku počasí zkrátí období vhodné pro výstup. Během výstupu na Mount Everest ročně v průměru zemře pět lidí. V roce 2019 si však nejvyšší hora světa vyžádala 11 obětí, přičemž nejméně čtyři úmrtí souvisela s tím, že se na její vrchol snažilo vystoupit příliš mnoho lidí.

3. července 2022 11:30 Čas čtení 19:47 Jak se otužovat v létě, snížit stres a zlepšit spánek? Biohacker Libor Mattuš říká, jak na to (Rozhovor) Jak se otužovat v létě, snížit stres a zlepšit spánek? Biohacker Libor Mattuš říká, jak na to (Rozhovor)


V Nepálu se nachází osm z deseti nejvyšších hor světa. Každý rok na jaře, kdy se zlepší podmínky pro horolezce, sem proto směřují stovky dobrodruhů.

Domů
Sdílet
Diskuse