Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
5. června 2023 12:44
Čas čtení 0:55

Unikly tajné dokumenty. Ukazují, kdo údajně potichu zásobuje Rusko municí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Unikly tajné dokumenty. Ukazují, kdo údajně potichu zásobuje Rusko municí
Zdroj: TASR/AP

Dokumenty ještě nejsou ověřeny, ale bezpečnostní zdroj potvrdil, že jde o autentický text.

Britská televizní stanice získala dokumenty, které údajně dokazují, že Írán prodává Rusku munici pro boj na Ukrajině. Jedná se o kontrakty na dodávky střeliva a dalšího vojenského vybavení v hodnotě téměř dvou milionů dolarů. Informuje o tom TASR.

Pravost šestnáctistránkového dokumentu, který je datován ke 14. září loňského roku, ještě nebyla potvrzena. Dobře informovaný bezpečnostní zdroj však pro Sky News uvedl, že se jedná o stoprocentně autentický text.

Kontrakt se týká dodávek různých typů dělostřeleckých granátů, tankové munice a raket v ceně více než jednoho milionu dolarů. Na tento kontrakt navazuje ještě další pětistránková smlouva na dodávky kanónů a munice pro houfnice a tanky T-72 v hodnotě přibližně 740 tisíc dolarů.

Pravost dokumentů ještě nebyla ověřena

Stanice Sky News ve své pondělní zprávě upozornila, že zatím nebyla schopna ověřit pravost ani jedné z těchto smluv z nezávislých zdrojů. Ruské a íránské velvyslanectví v Británii bezprostředně nereagovalo na žádosti, aby se k celé záležitosti vyjádřilo.

Stanice Sky News podle svých vyjádření tyto dokumenty poskytla k nahlédnutí ukrajinskému premiérovi Denysi Šmyhalovi během jeho květnové návštěvy Spojeného království, když absolvoval setkání s britským ministrem zahraničních věcí Jamesem Cleverlym. Londýn a Kyjev tehdy uvedly, že pravost těchto materiálů prověří a podniknou kroky v případě, že se jejich pravost potvrdí.

Cleverly připomněl, že Británie už vůči Íránu zavedla sankce v reakci na to, že Írán dodává Moskvě bojové drony, které ruské síly masivně využívají k útokům na ukrajinská města.

Domů
Sdílet
Diskuse