Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
7. června 2023 9:43
Čas čtení 1:30

Zničení Kachovské přehrady promění až 10 000 hektarů zemědělské půdy v poušť, odhaduje ukrajinské ministerstvo

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zničení Kachovské přehrady promění až 10 000 hektarů zemědělské půdy v poušť, odhaduje ukrajinské ministerstvo
Zdroj: TASR/AP

Zničení vodní elektrárny Kachovka bude mít za následek, že pole na jižní Ukrajině se už příští rok změní na poušť. Problémy budou mít nejen zemědělci, ale také obce, a to při zásobování pitnou vodou. Informuje o tom TASR.

Ukrajinské ministerstvo zemědělství odhaduje, že v důsledku poškození vodní elektrárny Kachovka bude v Chersonské oblasti na pravém břehu řeky Dněpru zaplaveno přibližně 10 000 hektarů zemědělské půdy. Na levém břehu, který je v současnosti pod ruskou okupací, bude situace ještě horší. Podrobné informace budou podle ministerstva k dispozici v nejbližších dnech po analýze informací a záběrů o rozsahu záplav, cituje TASR agenturu DPA.

Katastrofa způsobená člověkem kromě toho přeruší dodávky vody do 31 zavlažovacích systémů v Dněpropetrovské, Chersonské a Záporožské oblasti. V roce 2021 tyto systémy zajišťovaly zavlažování 584 000 hektarů půdy, z nichž se sesbíraly přibližně čtyři miliony tun obilovin a olejnin v hodnotě přibližně 1,5 miliardy dolarů.

6. června 2023 12:28 Čas čtení 1:55 „Obyvatelé Ukrajiny už čekají od Ruska všechno.“ Vysvětlujeme s expertem, jaké budou dopady výbuchu přehrady Nová Kachovka „Obyvatelé Ukrajiny už čekají od Ruska všechno.“ Vysvětlujeme s expertem, jaké budou dopady výbuchu přehrady Nová Kachovka

V roce 2023 funguje na pravém břehu Dněpru jen 13 zavlažovacích systémů. Momentálně je bez zdroje vody 94 procent zavlažovacích systémů v Chersonské, 74 procent v Záporožské a 30 procent v Dněpropetrovské oblasti.

„Zajímavé je, že z Nové Kachovky vede i Severokrymský kanál. Ten představuje 80 % pitné vody pro Krym, kde se vedou boje a nedá se předpokládat, že by tam vznikaly nové stavby na odklonění vody z Dněpru. Dnes sice starosta Sevastopolu hlásil, že má Krym vody dost, ale například Simferopolská nádrž dlouhodobě vysychá, a když nebude fungovat Severokrymský kanál, bude sever Krymu bez vody. A to je nevýhodné i pro Rusko,“ uvedl pro Refresher Vojtěch Boháč. Celý rozhovor s ním si můžeš přečíst na tomto odkaze.

Zemědělská i rybářská katastrofa

Zničení Kachovské přehrady bude mít za následek, že pole na jižní Ukrajině se už příští rok změní na poušť. Problémy budou mít nejen zemědělci, ale také obce, a to při zásobování pitnou vodou, varuje ministerstvo. Zničení vodní elektrárny Kachovka bude mít negativní důsledky i na rybaření. Už byl zaznamenán úhyn ryb – mladých i dospělých jedinců. Právě skončilo období tření a v důsledku poklesu hladiny vody budou jikry ve vyschlých oblastech vysychat, upozornilo ministerstvo.

6. června 2023 17:39 Čas čtení 1:36 Mapa klíšťat ČR: Pozor, na východě hrozí mimořádné riziko. Podívej se, jak je na tom tvé bydliště Mapa klíšťat ČR: Pozor, na východě hrozí mimořádné riziko. Podívej se, jak je na tom tvé bydliště

Dalším problémem bude průnik (a úhyn) sladkovodních ryb a jiných biologických zdrojů do slaných vod Černého moře. V důsledku masivního přílivu sladké vody může dojít i k úhynu černomořské fauny.

Přehrada v Ruskem okupované části jihoukrajinské Chersonské oblasti byla zničena v úterý brzy ráno. Kreml z toho obviňuje Kyjev. Ukrajina a mnozí západní pozorovatelé jsou přesvědčeni, že ruští vojáci vyhodili přehradu do vzduchu sami. Spekuluje se, že tak chtěli zabránit plánované ukrajinské protiofenzivě.

Domů
Sdílet
Diskuse