Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kuni Nguyenová
12. června 2023 11:57
Čas čtení 3:16

Inflace v květnu zpomalila na 11,1 procenta, potraviny jsou ale stále dražší. Podívej se na aktuální ceníky

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Inflace v květnu zpomalila na 11,1 procenta, potraviny jsou ale stále dražší. Podívej se na aktuální ceníky
Zdroj: Unsplash

Během měsíce zlevnilo máslo o 4,2 % nebo polotučné trvanlivé mléko o 1,9 %. Cukr je ale oproti loňsku dražší o 58,7 procenta.

Tempo růstu cen a služeb během měsíce zpomalilo. Zatímco v dubnu inflace dosahovala 12,7 procenta, v květnu zvolnila na 11,1 procenta. Loni v květnu přitom činil meziroční nárůst cenové hladiny 16 procent.

Trend mírnějšího tempa růstu cen a služeb se vyskytuje již od letošního února, kdy inflace činila 16,7 procenta. Inflace tak v květnu zpomalila počtvrté za sebou. Vyplývá to z čerstvých dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Potraviny jsou levnější než v dubnu, ale stále dražší než loni

Meziměsíčně ceny stouply o 0,3 procenta. Našlo se ale několik potravin, které byly oproti předchozímu měsíci dokonce nižší. Zatímco kilogram vepřového stál 175,06 koruny, v květnu jeho cena klesla o zhruba tři koruny na 171,99 koruny. Během měsíce zlevnilo také máslo, a to o 4,2 %, nebo polotučné trvanlivé mléko o 1,9 %.

Pokles cen se postupně projevuje také u základních potravin jako chléb, pivo nebo brambory, ale pouze v řádech haléřů. Zlevnění několika položek z potravinového koše však už nestačilo situaci zvrátit, takže potraviny jako celek meziměsíčně přidaly 0,9 procenta. 

Jak se za poslední rok měnily ceny základních potravin, zjistíš v následující infografice. Klikni na roletku a dozvíš se víc.

Navzdory postupnému zpomalení inflace jsou potraviny a nealkoholické nápoje stále dražší než loni. Například cena cukru je vyšší oproti loňsku o 58,7 procenta. Stouply také mimo jiné ceny margarínu a ostatních rostlinných tuků o 25,8 procenta, ceny rýže o 23,2 procenta a ceny zeleniny o 21,5 procenta, z čehož brambory zdražily o 22,9 procenta. Také vejce zdražila o 32,3 procenta. Růst cen vajec však v květnu zpomalil, v dubnu zdražovala o více než 41 procent. Zlevnilo třeba meziročně máslo, a to o 19,7 procenta.

Dražší bydlení a poplatky za energie

V květnu podle ČSÚ stouply hlavně ceny týkající se bydlení. Ceny tepla a teplé vody stouply o 41,3 procenta, stočné o 30,3 procenta a ceny elektřiny o 24,8 procenta. Nájemné z bytu zdražilo o 6,8 procenta a vodné o 16,3 procenta.

 
Výrazně oproti loňskému květnu rostly také ceny plynu a tuhých paliv. U plynu zdražení dosáhlo 47,6 procenta a u tuhých paliv 39,4 procenta. Ve srovnání s letošním dubnem růst cen zpomalil, protože v dubnu plyn meziročně zdražoval o více než 53 procent a tuhá paliva skoro o 48 procent.

1. března 2024 14:00 Čas čtení 3:38 Od žiletek po hračky: za co všechno si připlácíš a možná o tom ani nevíš. Jen proto, že jsi žena Od žiletek po hračky: za co všechno si připlácíš a možná o tom ani nevíš. Jen proto, že jsi žena

Během roku stouply ceny i v oddílu rekreace a kultura. Ceny v květnu vzrostly u dovolených o 17,8 procenta, ceny stravovacích služeb o 15,1 procenta a ceny ubytovacích služeb o 14,5 procenta.

„Jediným oddílem spotřebního koše, kde ceny oproti loňsku dokonce klesly, byla doprava, a to především díky snižujícím se cenám pohonných hmot. Například nafta se v květnu na čerpacích stanicích prodávala v průměru za 31,72 koruny za litr, což byla nejnižší hodnota od srpna roku 2021,“ sdělila vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Inflaci tak nejvýrazněji táhly dolů levnější pohonné hmoty. Ty meziměsíčně zlevnily o 3,9 procenta, meziročně pak dokonce o 22,6 procenta. Zlevnění v dopravě celkově činilo 4,4 procenta.

Ceny jsou stále vyšší, ale přírůstky nejsou tak výrazné

Květnová inflace 11,1 procenta z dubnových 12,7 procenta tak ze statistického pohledu neznamená, že ceny nyní klesají. Ve skutečnosti pouze dochází ke zpomalení jejich růstu. V praxi to znamená, že výrobky a služby jsou dražší, ale přírůstky nejsou tak výrazné.

Nynější mírnější nárůst cen je dán i vysokou srovnávací základnou z loňska. Pokles cen v květnu ve srovnání s loňskem statistici zaznamenali jen v dopravě díky zlevňování paliv. Značně meziročně zdražil třeba cukr nebo plyn, a to o desítky procent.

3. prosince 2023 6:00 Čas čtení 3:18 Vyplatí se pořád jezdit za nákupem jídla do Polska? Jeli jsme to zjistit! Ceny těchto potravin nás šokovaly Vyplatí se pořád jezdit za nákupem jídla do Polska? Jeli jsme to zjistit! Ceny těchto potravin nás šokovaly

Na vliv vysoké srovnávací základny poukázal také Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace. „Růst cen potravin tak zpomalil ze 17,5 na 14,5 % a ukousl z meziročního růstu inflace půl procentního bodu,“ komentoval Seidler vývoj inflace na Twitteru.

Květnová inflace přitom byla podle analytiků výraznější, než očekávali. „Inflaci se fakt nechce níž. V květnu neprorazila 11procentní hranici, mimochodem i kvůli zdražování služeb, ve kterých se necitelněji projevují nejen dražší energie plus nájemné, ale i tlak na růst mezd,“napsala na Twitteru hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. Očekává, že červnová inflace tentokrát sklouzne pod 10 procent. „Na špunty je ale příliš brzo!“ doplnila.

ČSÚ v pondělí zveřejnil také informace o dubnovém vývoji cen v zahraničním obchodu. Meziroční růst vývozních cen zpomalil na 0,2 procenta z březnových 2,7 procenta. U dovozu ceny v dubnu meziročně klesly o 5,4 procenta, v březnu se snížily o 2,8 procenta. Meziměsíčně ceny klesly, vývozní o 2,2 procenta a dovozní o 2,9 procenta. „Značný vliv měl vývoj cen minerálních paliv a posílení koruny vůči euru i dolaru,“ komentoval data vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš.

V Refresheru ti prostřednictvím interaktivních grafik vysvětlujeme svět a ekonomiku v číslech. Sleduj naši rubriku Infografika, ať ti nic neunikne.
Domů
Sdílet
Diskuse