Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Vojtěch Vanda
23. června 2023 13:14
Čas čtení 2:26

Evropa a drogy: Je taková rozmanitost látek, že lidé téměř nevědí, co si berou

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Evropa a drogy: Je taková rozmanitost látek, že lidé téměř nevědí, co si berou
Zdroj: Pexels

Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA) zveřejnilo zprávu za poslední rok, ve které bilancuje a zkoumá klíčové trendy a objevující se hrozby v oblasti drogové závislosti v Evropě. Jak se zdá, před EU stojí nové výzvy.

Zásadním sdělením je fakt, že se Evropská unie potýká s větší rozmanitostí v nabídce a samotném užívání omamných substancí. Proto se vytváří nové výzvy nejen pro politický přístup k drogám jako takový, ale také pro evropskou zdravotní péči. Centrum to uvedlo v tiskové zprávě z minulého týdne.

Riziko tkví zejména v tom, že lidé, kteří drogy užívají, jsou vystaveni rozmanitému množství látek často s vysokou čistotou a potencí, které mohou připomínat drogy, jež znají. Ostatně většina z nich vypadá jako prášek nebo tableta. V reálu se ale může jednat o substanci úplně jinou. Lidé poté nevědí, co vlastně užívají.

V roce 2022 bylo prostřednictvím Systému včasného varování EU (EWS) hlášeno 41 nových drog, čímž se počet monitorovaných látek centrem EMCDDA zvýšil na 930. 

23. června 2023 10:38 Čas čtení 0:57 Video: Takto mohla vypadat imploze ponorky Titan. Posádku usmrtila ve zlomku sekundy Video: Takto mohla vypadat imploze ponorky Titan. Posádku usmrtila ve zlomku sekundy

„Evropská zpráva o drogách popisuje, jak členské státy zabavují rekordní množství nelegálních drog. Mé nedávné návštěvy evropských přístavů a Latinské Ameriky ukázaly, že obchodníci s drogami nadále pronikají do dodavatelských řetězců, vykořisťují pracovníky a negativně ovlivňují komunity prostřednictvím násilí a korupce. Je nezbytné, aby EU spolupracovala se třetími zeměmi v celosvětovém boji proti obchodu s drogami,“ uvedla komisařka pro vnitřní záležitosti Ylva Johansson.


Aby bylo možné porozumět novým hrozbám plynoucím z nových substancí, směsí a naředěných látek, zpráva klade důraz na potřebu zlepšení sběru forenzních a toxikologických údajů. 

„Zavedené nelegální drogy jsou nyní široce dostupné a stále se objevují nové potentní látky. Na trhu s drogami se může objevit téměř vše, co má psychoaktivní vlastnosti, často nesprávně označené nebo ve směsích. Proto mohou mít nelegální drogy dopad na každého, ať už přímo prostřednictvím užívání, nebo nepřímo svým dopadem na rodiny, komunity, instituce a podnikání,“ dodal ředitel EMCDDA Alexis Goosdeel.

Nový přístup ke konopí

Regulace konopí je stále velkým tématem Evropské unie. Nově se spektrum přístupů ještě rozšiřuje nejen na nelegální konopí, ale také na regulaci kanabinoidů pro léčebné či další účely jako potraviny a kosmetiku. Česko, Německo, Lucembursko, Malta a Nizozemsko společně se Švýcarskem se chystají zavést nové regulační postupy k nabídce konopí pro rekreační účely, zejména v potřebě zdůraznit nutnost investování do monitoringu užívání drog tak, aby bylo možné pochopit dopad na zdraví a bezpečnost.

23. června 2023 10:09 Čas čtení 1:07 Sněmovní volby by drtivě vyhrálo ANO. Jak se daří stranám vládní pětikoalice? Sněmovní volby by drtivě vyhrálo ANO. Jak se daří stranám vládní pětikoalice?

Konopí je nejvíce užívanou drogou v Evropě, v posledním roce užilo konopí alespoň 22,6 milionu Evropanů ve věku 15–64 let. Před dvěma lety se v EU zabavilo 816 tun hašiše a 256 tun sušiny konopí. Kvůli závislosti s užíváním konopí nastoupilo ve stejný rok do léčeben 97 tisíc osob.

Centrum znepokojují zejména nové produkty z konopí, které představují výzvu i pro zdravotnictví. Konkrétně se jedná o přírodní konopí naředěné potentními syntetickými kanabinoidy, kde může vzniknout riziko otravy. Prvním polosyntetickým kanabinoidem v roce 2022 bylo HHC neboli hexahydrokanabinol.

Kokain

Rekordní záchyty byly zaznamenány i u kokainu, který je dnes vysoce dostupný. Můžou za to velké objemy pašované látky přes evropské přístavy. Členské státy EU zabavily v roce 2021 303 tun kokainu. Téměř 75 % celkového zachyceného množství bylo zachyceno v Belgii (96 tun), Nizozemsku (72 tun) a Španělsku (49 tun).

Předběžné údaje za rok 2022 ukazují, že množství kokainu zabaveného v Antverpách, druhém největším evropském přístavu, vzrostlo z 91 tun v roce 2021 na 110 tun. Data taktéž ukazují, že se organizované skupiny stále častěji zaměřují na menší přístavy v jiných zemích EU a v zemích sousedících s EU.

23. června 2023 11:04 Čas čtení 0:44 Město napsalo jména žen na hroby lidských plodů. Dostalo pokutu Město napsalo jména žen na hroby lidských plodů. Dostalo pokutu

V Evropské unii roste i počet laboratoří, které se na výrobu kokainu zaměřují. V roce 2021 bylo odhaleno 34 takových míst.

Kokain je v Evropě nejčastěji užívanou nelegální stimulační drogou, v posledním roce ji užilo přibližně 1,3 % (3,7 milionu) dospělých Evropanů mezi 15. až 64. rokem. V roce 2021 byl kokain nejčastější látkou spojenou s akutními příjmy v nemocnicích uváděnou ve 27 % případů.

Pokud tě zajímají další informace o drogách, celou zprávu najdeš zde.

Domů
Sdílet
Diskuse