Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
23. června 2023 11:04
Čas čtení 0:44

Město napsalo jména žen na hroby lidských plodů. Dostalo pokutu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Město napsalo jména žen na hroby lidských plodů. Dostalo pokutu
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Italský úřad na ochranu osobních údajů udělil ve čtvrtek městu Řím pokutu za zveřejnění jmen žen, které podstoupily interrupci nebo potratily, na jednom ze hřbitovů. Jedná se o část hřbitova, kde se pohřbívají nedonošené plody. Píše TASR podle AFP.

Skandál vyšel najevo v září 2020, kdy jedna ze žen, které podstoupily interrupci, na své stránce na sociální síti Facebook napsala, že na římském hřbitově Flaminio našla hrob a kříž se svým jménem.

Při potratu po 20. týdnu těhotenství předpisy v Itálii vyžadují pohřbení plodu. Mnohé ženy však uvedly, že s pohřbem vědomě nesouhlasily a už vůbec si nepřály uvedení svého jména na náhrobních křížích.

Lidskoprávní skupiny odsoudily toto označování hrobů jako hrubé porušení práva žen na soukromí. Je chráněno zákonem z roku 1978, který v Itálii legalizoval potraty.

22. června 2023 17:54 Čas čtení 2:03 Nová zjištění v největší záhadě Vatikánu. Stát poskytl prokuratuře informace o zmizelé školačce Emanuele Nová zjištění v největší záhadě Vatikánu. Stát poskytl prokuratuře informace o zmizelé školačce Emanuele



Pokuta

Za jeho porušení se úřad na ochranu osobních údajů rozhodl uložit městu Řím pokutu 176 tisíc eur (více než 4 miliony korun) a další pokutu 239 tisíc eur (více než 5,5 milionu korun) veřejné společnosti AMA odpovědné za správu římských hřbitovů.

Kontrolní úřad rovněž upozornil římskou primární zdravotní pojišťovnu na porušení zákona o ochraně soukromých údajů, protože poslal AMA totožnost žen, které podstoupily interrupci.

Úřad také navrhl, aby jména těchto žen zdravotnické orgány v budoucnu utajily a tak se předešlo jakémukoli opakování události.

Podobné hroby objevili i na hřbitově ve městě Brescia na severu země.

Domů
Sdílet
Diskuse