Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kristýna Dobiášová ČTK
23. června 2023 10:09
Čas čtení 1:07

Sněmovní volby by drtivě vyhrálo ANO. Jak se daří stranám vládní pětikoalice?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Sněmovní volby by drtivě vyhrálo ANO. Jak se daří stranám vládní pětikoalice?
Zdroj: ODS

Ve volbách do Sněmovny by v květnu vyhrálo opoziční hnutí ANO se 34,5 procenta hlasů. Jeho podpora po dubnovém mírném poklesu opět stoupla. S odstupem by následovala ODS, kterou by volilo 15 procent lidí.

ODS si tak drží stejnou podporu jako v dubnu. Třetí by skončili Piráti, kteří by získali 10,5 procenta, a čtvrtá SPD s 8,5 procenta. Výsledky Pirátů a SPD se za měsíc nezměnily. Vyplývá to z volebního modelu, který v pátek zveřejnila agentura Median.

KDU-ČSL se pohybuje kolem pětiprocentní hranice

Pokud by se v květnu konaly volby, do Sněmovny by se podle modelu dostalo šest stran a hnutí, ze současných vládních stran by mimo zůstali lidovci. Hnutí STAN by získalo šest procent a TOP 09 5,5 procenta. Agentura ale upozorňuje, že překonání pětiprocentní hranice nutné pro vstup do Sněmovny je u STAN, TOP 09, KDU-ČSL a sociálních demokratů nejisté. „Podpora KDU-ČSL, ČSSD se pohybuje kolem pětiprocentní hranice, a nelze tak spolehlivě určit, zda je nad touto hranicí, či pod ní,“ uvedl Median. Průzkum se uskutečnil ještě před změnou názvu sociálních demokratů na SOCDEM.

22. června 2023 15:33 Čas čtení 1:25 Aktivisté obsadili rypadlo v dole Bílina. „Vytěžené uhlí se nemusí použít jako zdroj energie v Česku,“ reaguje ministerstvo Aktivisté obsadili rypadlo v dole Bílina. „Vytěžené uhlí se nemusí použít jako zdroj energie v Česku,“ reaguje ministerstvo

Preference ANO od minulého dotazování vzrostly o 3,5 procentního bodu a vrátily se tak na březnovou hodnotu. Preference STAN klesly o 1,5 procentního bodu. Výsledky ostatních stran zůstávají téměř beze změny.

Strany vládní koalice si v součtu pohoršily o dva procentní body

Strany nynější vládní koalice by podle Medianu měly v součtu podporu 41 procent voličů, což je ve srovnání s dubnovým modelem o dva procentní body méně. Získaly by tak 92 poslaneckých křesel.

16. června 2023 14:31 Čas čtení 4:14 Třetina Čechů a Češek nespoří na důchod, i když ví, že je čeká chudoba. Kdy začít šetřit a s kolika miliony jít do penze? Třetina Čechů a Češek nespoří na důchod, i když ví, že je čeká chudoba. Kdy začít šetřit a s kolika miliony jít do penze?

Voleb by se určitě zúčastnilo 64 procent respondentů, dalších 13,5 procenta dotázaných účast zvažuje. Volební účast ve sněmovních volbách v říjnu 2021 byla 65,43 procenta.

Průzkum se uskutečnil od 1. května do 2. června a účastnilo se ho 1012 respondentů starších 18 let, kteří jsou reprezentativní pro populaci voličů ČR. Statistická chyba činí u menších stran 1,5 procentního bodu, u větších pak tři procentní body.
Domů
Sdílet
Diskuse