Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Koucká
11. července 2023 14:06
Čas čtení 2:40

Víme, jak se registrovat na Threads. Na nové sociální síti jsou už desítky Čechů a Češek

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Víme, jak se registrovat na Threads. Na nové sociální síti jsou už desítky Čechů a Češek
Zdroj: Getty Images/Chip Somodevilla

Společnost Meta spustila novou sociální síť Threads. Ta by měla konkurovat Twitteru a dostupná je zatím ve 100 zemích světa, mezi kterými ale není Česko. Někteří uživatelé a uživatelky se proto rozhodli obejít systém. Jak?

Konkurence Twitteru vzniká měsíce poté, co původní platformu Jacka Dorseyho přebral miliardář Elon Musk a síť se začala významně proměňovat. Kromě toho, že Musk povolil návrat mnoha původně zabanovaných uživatelů na Twitter, se změnil i systém ověřených účtů. 

A zdá se, že síť, která by Twitteru mohla konkurovat, byla od Mety dobrý tah na branku. Jen za několik dní má aplikace Threads přes 100 milionů uživatelů a je momentálně nejrychleji vzrůstající platformou. Pro srovnání, veleúspěšnému chatbotu ChatGPT trvalo dosažení stejného počtu uživatelů dva měsíce. 

11. července 2023 6:00 Čas čtení 0:54 Novou sociální síť Threads používá už 100 milionů lidí. Konkurent Twitteru roste rychleji než ChatGPT Novou sociální síť Threads používá už 100 milionů lidí. Konkurent Twitteru roste rychleji než ChatGPT

Jak na to 

I přesto, že ve většině zemí EU si oficiálně Threads ještě nestáhneš, existují určité kličky, jak si aplikaci vyzkoušet. Kromě možnosti přihlášení přes VPN, kde si můžeš změnit svou polohu na jakékoliv fiktivní místo, se můžete přihlásit i pomocí falešně vytvořeného Apple ID.

Jedná se o neoficiální postup, který Refresher nedoporučuje. Jeho užití je na vlastní riziko.

Pokud ale zvážíš všechna možná rizika, jsi uživatel*ka zařízení iPhone a přece jen se rozhodneš na vlastní nebezpečí aplikaci vyzkoušet, postup může vypadat následovně.


Apple:
V App Storu se odhlásíš od svého původního Apple ID, vytvoříš si nové, kde zadáš jako zemi svého pobytu třeba Spojené státy. Zadáš uměle vygenerovanou americkou adresu a aplikaci si stáhneš. I poté, co se z falešného Apple ID odhlásíš a přihlásíš zpět do českého App Storu, by ti aplikace Threads měla stále fungovat. 

A jak na Android?

V Obchodě Play platí omezení kolem dostupnosti v jednotlivých zemích, proto tam instalační balíček nezískáš. Server dotekomanie.cz i další doporučují projekt od Android Police APKMirror.


„Ten patří mezi důvěryhodnější zdroje, i tak je nutné upozornit, že se nejedná o zcela bezpečnou formu instalace. První doporučujeme nainstalovat jejich oficiální aplikaci z Obchodu Play – APKMirror Installer,“ uvádí dotekomanie.cz. Následně si stáhneš verzi aplikace Threads ze stránky APKMirror. Po stažení instalačního balíčku jej otevřeš v aplikaci APKMirror Installer.

Jako kdyby Instagram a Twitter měly dítě

A jak tedy aplikace vypadá? Hned na první pohled je jasné, že je aplikace propojena s Instagramem, protože po grafické stránce vypadá velmi podobně. Vzhled je ale inspirovaný Twitterem, protože nejdůležitějším atributem sítě je text. Stejně jako na Twitteru je zde ale možné vkládat fotky i videa. 

6. července 2023 17:22 Čas čtení 0:39 Pokud si chceš smazat účet na Threads, smaže se ti i ten na Instagramu. Uživatelé jsou pobouřeni Pokud si chceš smazat účet na Threads, smaže se ti i ten na Instagramu. Uživatelé jsou pobouřeni

I funkce jsou velmi podobné. Existuje zde možnost lajkování, komentování, repostování, citací i sdílení. Každý post si můžeš navíc okamžitě přesdílet i do stories, na Instagram i na konkurenční Twitter.

Aplikace se ovládá pomocí menu, které je na spodním řádku a obsahuje 5 ikonek. První je domovská stránka, kde se zobrazují posty uživatelů, které sledujete, ale i těch, které nesledujete. Určitě bude nutné aplikaci používat déle, vytvořit si zde příznivé prostředí a více ji pochopit, ale zatím jsme na žádný systém v řazení postů na hlavní stránce nepřišli. 

Homepage aplikace Threads
Domovská stránka aplikace Threads. Zdroj: Anna Koucká

Druhá ikonka lupy pak odkazuje na vyhledávání. Třetí pak umožňuje publikaci vlastních příspěvků. Po rozkliknutí čtvrté ikony získáváš informace o aktivitě na svém účtu, a to od sledujících, lajků, komentářů a zmínek.

Threads
Aplikace Threads. Zdroj: Anna Koucká

Zajímavé ohledně sledujících je to, že díky provázanosti s Instagramem snadno najdeš informace o tom, kdo z tvých instagramových přátel už aplikaci používá, a můžete se lehce propojit i na nové síti. Poslední ikonka pak vede na tvůj profil. 

Threads
Aplikace Threads. Zdroj: Anna Koucká

Twitter jako symbol toxické žumpy

Jak se bude aplikaci dařit, ještě ukáže čas, ale je jasné, že pro některé konkurence Twitteru znamená nový start. Uživatelé si totiž už dlouhodobě stěžovali na toxické prostředí.
 

„Z Twitteru se v posledních několika měsících stala toxická žumpa, ženy, queer lidi a všichni, kdo vybočují, se vystavují on-line lynči ze strany reply manů a anonymních účtů. Pokud vyloženě nemusím, tak už tam nechodím,“ říká pro Refresher aktivista Kryštof Stupka. „Zároveň si ale stále pamatuji, jak moc mě Twitter dřív bavil a že je důležité vést respectful diskuzi. Tak snad se Zuckovi podaří vytvořit toxicity-free platformu,“ uzavírá Stupka. 

Podobný názor má i politička a aktivistka Georgia Hejduková. „Byla jsem dlouho na Twitteru spokojená, nicméně nedávné změny v podobě úpravy algoritmu či omezení počtu příspěvků vedou k nepřehlednosti Twitteru a Threads by mohla být velmi dobrá alternativa. Pravděpodobně budu nějaký čas dávat obsah na obě platformy a pak se rozhodnu, která bude lepší,“ říká. 

Zpět
Sdílet
Diskuse