Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
13. července 2023 17:17
Čas čtení 2:00

Foto: Toto je opravdu démonická stvůra z hlubin. Vědci objevili nový druh černého žraloka

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Foto: Toto je opravdu démonická stvůra z hlubin. Vědci objevili nový druh černého žraloka
Zdroj: Flickr/Pranav Bhatt/volně k užití

Díky zlepšování technologií, které umožňují prozkoumávat oceán hluboko pod hladinou, roste i počet objevených druhů. Nejnovějším je tento zvláštní žralok, jehož objevení dalo vědcům a vědkyním pořádně zabrat.

I v současnosti lidstvo stále nachází nové druhy nejpůsobivějších lovců oceánu –⁠ žraloků. Ještě v polovině 80. let se věda shodla na přibližně 360 druzích žraloků, za 40 let se toto číslo zvýšilo téměř o 40 procent. Existuje více než 500 známých druhů a počty nově objevených stále rostou.

Na počátku bylo vejce 

Záhada tohoto druhu začala vajíčkem. V roce 1989 našli vědci v Austrálii zvláštní druh kožovitého vejce, které některé druhy žraloků snášejí místo toho, aby porodili živá mláďata. Prázdná „skořápka“ měla jednu téměř unikátní vlastnost – výrazné hřebeny na povrchu. V té době objev vyvolal více otázek než odpovědí, nikdo nevěděl, jaký druh živočicha taková zvláštní vajíčka snáší.

vejce žraloka, věda, nový druh
Zdroj: Journal of Fish Biology

Will White, kurátor Australské národní sbírky ryb v CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) v Hobartu v Austrálii, byl součástí týmu, který žraloka objevil. Po objevení vajec v Rowley Shoals byla vajíčka poslána do muzeí, aniž by je kdokoliv příliš zkoumal. I když byla podobná vejcím sneseným jiným druhem žraloka, toto zvíře nebylo nikdy nalezeno v australských vodách.

V roce 2011 pak jiný vědec na vejce narazil a porovnal ho s jinými žraločími vejci, která byla nalezena mimo Austrálii, a zúžil druh na možného člena rodiny žraloků. Přesný druh ale určit nedokázal.

Vědci mysleli, že se jedná o jiný, již známý druh

White a jeho kolegové věděli, že vejce získaná v 80. letech pocházela z hloubky mezi 410 a 504 metry, a začali hledat žraloky, kteří byli chyceni ve stejné hloubce. Kolekce CSIRO obsahovala exemplář, který byl považován za jihočínského máčkovitého žraloka. Vědci zjistili, že byl březí, rozřezali ho a našli vyvíjející se embryo uvnitř vejce se stejnými rýhami, jaké byly objeveny před lety v Rowley Shoals. Následné zkoumání prokázalo, že jde o zcela nový druh, a záhada, kterou se australští vědci zabývali posledních 30 let, byla konečně vyřešena.

Tento druh byl v dubnu 2023 odhalen v časopise Journal of Fish Biology, kde byl nazván démonickým žralokem neboli Apristurus ovicorrugatus. Žije kolem 700 metrů pod hladinou a klade vejce v kožovitém obalu na korály tak hluboko, že se k nim vůbec nedostane sluneční světlo.

White říká, že tento druh žraloka je obzvláště těžké prozkoumat, protože je téměř nepolapitelný a také proto, že rozdíly mezi druhy mohou být velmi malé. „Zejména s touto skupinou se ve skutečnosti zabýváme aspekty trávicího traktu a tvaru jater a podobně. Když se začnete dostávat do takových charakteristik, rozhodně začínáte být zoufalí,“ říká White.

Démonický máčkovitý žralok není jediným novým druhem máčkovitého žraloka, který byl nedávno objeven. Odborníci na tuto skupinu žraloků říkají, že se spolu mísí a stýkají, a identifikace nových druhů tak může být náročná. „Je to velmi ojedinělé, protože žraloci nejsou moc běžní a máte jen málo druhů.“ Vědec přidává další velmi relevantní bod: „Vypadají fakt cool.“

Anketa:
Co myslíš ty, vypadá nový druh žraloka fakt cool, nebo tě spíš trochu děsí? 
Je to elegán, I like.
Tak z tohohle budu mít noční můry, fakt dík. 
Je to elegán, I like.
79 %
Tak z tohohle budu mít noční můry, fakt dík. 
21 %
Domů
Sdílet
Diskuse