Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ilona Hobzová
15. července 2023 15:17
Čas čtení 1:26

Svrab v Česku: Případů je nejvíc za posledních 20 let. Jak nemoc poznat a léčit?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Svrab v Česku: Případů je nejvíc za posledních 20 let. Jak nemoc poznat a léčit?
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití

Od ledna do konce června lékaři evidovali 4 873 případů.

V Česku roste počet lidí nakažených svrabem. Podle statistik Státního zdravotního ústavu (SZÚ) evidovali lékaři od ledna do června letošního roku 4 873 případů. Blíží se tak už nyní počtu nákaz za celý loňský rok, kdy bylo nahlášeno 5 276 nákaz. Čísla jsou tak nejvyšší za posledních 20 let. Přinášíme souhrn toho nejdůležitějšího k tématu.

15. července 2023 9:49 Čas čtení 0:56 Teploty budou ještě extrémnější. Evropu zasáhne další vlna veder, v Itálii hrozí téměř 50 stupňů Celsia Teploty budou ještě extrémnější. Evropu zasáhne další vlna veder, v Itálii hrozí téměř 50 stupňů Celsia

Jak svrab poznáme?

„Epidemické cykly svrabu se objevují obvykle v dlouhých cyklech s intervaly 1520 let mezi epidemiemi. Svrab je rozšířený na celém světě bez ohledu na socioekonomický stav, etnikum a hygienické návyky, ale vyšší výskyt je především v tropických oblastech s vysokou hustotou obyvatel, zejména v Africe, Jižní Americe, Austrálii a jihovýchodní Asii,“uvedli odborníci pod vedením Kateřiny Fabiánové v článku na webu SZÚ. Světová zdravotnická organizace (WHO) zařadila svrab v roce 2017 mezi opomíjená onemocnění.

Svrab je infekční onemocnění způsobené zákožkou svrabovou. Projevuje se intenzivním svěděním kůže, zejména v noci po zahřátí v posteli. Významným projevem je také vyrážka nacházející se hlavně na místech s tenkou vrstvou kůže – například na zápěstí, kůži mezi prsty, genitáliích, dvorcích prsních bradavek, v oblasti pupku, pasu a vnitřní plochy stehen a na kotnících. 

Kožní projevy u svrabu vyvolaného zvířecími zákožkami se objevují náhle, asi 10 dní po napadení roztočem. Mizí postupně, asi za 4–6 týdnů po ukončení kontaktu se zvířetem.

Informační leták SZÚ ke svrabu.
Informační leták SZÚ ke svrabu. Zdroj: Státní zdravotní ústav
Informační leták SZÚ ke svrabu.
Informační leták SZÚ ke svrabu. Zdroj: Státní zdravotní ústav

Jak probíhá léčba?

K lokální terapii svrabu se používají antiskabietika – masti a krémy s obsahem látek, které ničí původce onemocnění. Musí se ale aplikovat na celé tělo, aby neměla zákožka kde přežívat. U mladších dětí je třeba natřít i obličej a vlasatou část hlavy. Přípravky se aplikují jednou denně obvykle tři po sobě následující dny.

1. května 2024 13:00 Čas čtení 0:06 KVÍZ: Než se stali slavnými. Znáš původní profese českých celebrit? KVÍZ: Než se stali slavnými. Znáš původní profese českých celebrit?

Během jedné léčebné kúry je nakaženému doporučeno se nemýt. Po každé kúře je nutné se vykoupat, vyměnit prádlo a povlečení a všechno prádlo opět vyvařit nebo ošetřit doporučeným způsobem. Současně s nemocným by měli léčbu podstoupit i osoby, které jsou s ním v těsném kontaktu, přestože žádné obtíže nemají.

Jaká je nejlepší prevence?

V rámci prevence je nutné dbát na dostatečnou úroveň osobní hygieny a neměli bychom také sdílet ložní prádlo, oděvy a ručníky s dalšími lidmi. Aby se zamezilo šíření onemocnění, je velmi důležité včasné vyšetření a léčba nemocných se svědivou vyrážkou odborným lékařem.

Domů
Sdílet
Diskuse