Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
15. července 2023 9:49
Čas čtení 0:56

Teploty budou ještě extrémnější. Evropu zasáhne další vlna veder, v Itálii hrozí téměř 50 stupňů Celsia

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Teploty budou ještě extrémnější. Evropu zasáhne další vlna veder, v Itálii hrozí téměř 50 stupňů Celsia
Zdroj: Getty Images

Vlnu veder, která dostala název Kerberos podle tříhlavé příšery z antické mytologie, vystřídá anticyklóna Cháron. Ta je pojmenovaná podle antického převozníka mrtvých do podsvětí. Například na Sardinii by rtuť teploměru mohla dosáhnout 48 stupňů Celsia.

Evropu sužují tropické teploty. Výstraha před nimi platí i v Česku, kde by mohlo být podle meteorologů i 38 stupňů Celsia. Ještě tepleji je na jihu Evropy, kde momentálně úřaduje anticyklóna Kerberos. Tu v následujících dnech vystřídá anticyklóna Cháron, která by podle meteorologů mohla přinést ještě extrémnější teploty. 

14. července 2023 12:30 Čas čtení 3:03 Přehledně: Jak zvládnout horka? Teploty se v Česku o víkendu přiblíží čtyřiceti stupňům Přehledně: Jak zvládnout horka? Teploty se v Česku o víkendu přiblíží čtyřiceti stupňům

Opravdové vedro teprve přijde, varují meteorologové

Teploty v některých částech Španělska, Francie, Řecka, Chorvatska a Turecka přesahují 40 stupňů Celsia. Pro deset evropských měst včetně oblíbených turistických destinací aktuálně podle BBC platí takzvaná červená výstraha a země kvůli vlně veder zavádějí speciální opatření. 

V řeckých Aténách uzavřeli slavnou Akropoli poté, co jedna turistka zkolabovala. V Itálii zase kvůli vedru v úterý nedaleko města Milán zkolaboval čtyřiačtyřicetiletý dělník, který později v nemocnici zemřel. Několik turistů zkolabovalo také před římským Koloseem. 

Podle italských meteorologů však bude ještě tepleji a mohly by padat rekordy. Kerberos totiž předá štafetu další anticyklóně Cháron, pojmenované podle syna boha věčné tmy Ereba a bohyně noci Nykty, který byl převozníkem mrtvých do podsvětí. Podle serveru Italy24News by teploty v Římě a Florencii mohly dosáhnout 41 až 43 stupňů Celsia. V Apulii na jihovýchodě země se očekávají maxima až 45 stupňů. Zatímco na Sardinii a Sicílii dokonce maxima až 48 stupňů Celsia. 

2. května 2024 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Kromě velkých veder během dne si lidé neodpočinou ani v noci, teploty totiž neklesnou pod 20 stupňů Celsia. To vše by podle italských meteorologů mělo trvat několik dní. První pokles teplot očekávají až 22. července.

Domů
Sdílet
Diskuse