Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
8. srpna 2023 15:25
Čas čtení 2:00

Šéf policie Vondrášek se po výrocích o sexuálním násilí ohání statistikami. Nejsou vypovídající, říká advokát

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Policejní prezident Martin Vondrášek se ohradil vůči vyznění svého výroku o smyšlených oznámeních sexuálního násilí v pořadu Spotlight. Tvrdí, že jeho smýšlení je naprosto opačné. Statistiky, které prezident zveřejnil, uvádíme v kontext s advokátem.

násilí
Zdroj: Pexels/Rodnae Productions/volně k užití

Policejní prezident Martin Vondrášek vyvolal kontroverzi svým vyjádřením, že „velmi často je oznámení ženy o nějakém sexuálním násilí smyšlené“, které zaznělo v pořadu Spotlight na Aktuálně.cz. V současnosti je podle statistik nahlášených případů sexuálního násilí jen velmi málo v porovnání s jejich reálným počtem, podobná vyjádření mohou navíc oběti od nahlášení odradit. 

8. srpna 2023 11:20 Čas čtení 3:13 Šéf policie Vondrášek mě bullshitem o vymyšlených znásilněních vůbec nepřekvapil Šéf policie Vondrášek mě bullshitem o vymyšlených znásilněních vůbec nepřekvapil

Vondrášek nabízí statistiky

V tiskové zprávě, kterou v úterý zveřejnila policie na svém webu, Vondrášek tvrdí, že nebylo jeho záměrem problematiku obětí sexuálního násilí bagatelizovat a „v rozhovoru, který pořadu Spotlight na Aktualne.cz poskytl, nic takového z mých úst nezaznělo“.

Jeho vyjádření má podle něj oporu v policejních statistikách. První z nich se týká roku 2021, kdy policie zahájila trestní řízení z podezření z trestného činu znásilnění v 1193 případech, ze kterých bylo 525 případů odloženo z důvodu, že ve věci nešlo o podezření z trestného činu, jinými slovy se skutek nestal.

Podobná čísla nabízí prezident i za rok 2022, kdy podezření ze znásilnění existovalo v 1375 nahlášených případech, ze kterých bylo 573 případů opět odloženo s tím, že ve věci nešlo o podezření z trestného činu.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) považuje výrok policejního prezidenta Martina Vondráška v pořadu Spotlight za „smolný a nešťastný“. Policie se ale podle něj v přístupu k obětem sexuálních trestných činů objektivně lepší. S policejním prezidentem se plánuje ve čtvrtek sejít, v úterý s ním telefonicky hovořil, řekl stejný den v rádiu Impuls.

Statistiky nejsou jednoznačné, k činům dojít mohlo 

S prosbou o vyjádření redakce Refresheru oslovila advokáta Daniela Bartoně, který se problematikou sexuálního násilí dlouhodobě zabývá. Podle něj je dobře, že se podobné statistiky prezentují, ale nevyplývá z nich úplně to, co tvrdí policejní prezident.

17. dubna 2024 16:00 Čas čtení 7:27 „Lidi nám píšou, že už se za Česko tolik nestydí. Čekáme, že počet znásilnění bude klesat,“ říká Johanna Nejedlová „Lidi nám píšou, že už se za Česko tolik nestydí. Čekáme, že počet znásilnění bude klesat,“ říká Johanna Nejedlová

„Policie to interpretuje tím způsobem, že tady v těchto případech nedošlo ke spáchání trestného činu. Což může evokovat, že se ty věci nestaly a že to bylo vymyšlené.“

Podle Bartoně však do těchto čísel spadají situace, kdy není pochyb o tom, že se staly nebo jak se staly, ale policie dojde k závěru, že to není trestný čin.

Policisté mohou rozhodovat na základě stereotypů

„Spadají tam i případy, kdy si policista myslí, že to znásilnění není. Teď je ale otázka, kolik z těchto případů skutečně bylo rozhodnuto správně a kolik z nich je projevem toho, že tam policisté rozhodují na základě nějakých stereotypů,“ popisuje advokát.

15. června 2023 14:37 Čas čtení 1:33 Nedostatečné. Pirátka Kocmanová kritizuje ministerský návrh na redefinici znásilnění Nedostatečné. Pirátka Kocmanová kritizuje ministerský návrh na redefinici znásilnění

Mezi těmito nahlášenými činy mohou být i případy, které se například pošlou na přestupky nebo do kárných řízení. Důležitější podle Bartoně ale je, kolik těchto obětí mělo řádné právní zastoupení. „To je relevantní z hlediska toho, jestli byla proti tomuto usnesení podána stížnost, například právě kvůli tomu, že policie špatně posoudila, jestli je to trestný čin, nebo není. Z hlediska mojí praxe je nezanedbatelná část tvořená právě podáváním stížností do usnesení policie o odložení, kdy diskutujeme o tom, jestli to není trestný čin, nebo je“.

V tom by podle Bartoně rozhodně pomohla nová definice trestného činu znásilnění, tak aby byla založená na absenci souhlasu. Pak by do ní jednoduše spadalo více případů a mohlo by to i pomoct tomu, aby oběti čin více nahlašovaly. 

Domů
Sdílet
Diskuse