Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
18. srpna 2023 7:07
Čas čtení 1:39

Čína zavádí digitální hřbitovy, místo náhrobků budou obrazovky s virtuálním památníkem

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Čína zavádí digitální hřbitovy, místo náhrobků budou obrazovky s virtuálním památníkem
Zdroj: Lucille Liu/Bloomberg

Peking digitalizuje své pohřbívání. Čínské hlavní město čelí rychlému stárnutí populace a nedostatku půdy, a proto nově zkouší zavádět vertikální pohřebiště s elektronickými obrazovkami místo náhrobků.

Těla zesnulých v Pekingu jsou obvykle zpopelněna a popel je poté umístěn za náhrobek na jednom z městských veřejných hřbitovů, kde se schází rodina a přátelé, aby zapálili svíčky a připomněli si památku zesnulého. 

17. srpna 2023 12:43 Čas čtení 0:58 Archeologové našli ve Vyškově neobvyklý hrob s dítětem. Pohřeb před 4000 tisíci lety proběhl za zvláštních okolností Archeologové našli ve Vyškově neobvyklý hrob s dítětem. Pohřeb před 4000 tisíci lety proběhl za zvláštních okolností

Nyní ale v Pekingu vyrůstají první „digitální“ kolumbária. Náhrobní destičku nahrazuje elektronická obrazovka, která promítá fotografie i videa zesnulého. Za ní je v malé schránce uložena urna s popelem. Jde o možnost, která na rozdíl od klasických hrobů šetří půdu, je cenově dostupnější a zapadá do rostoucího trendu čínských rodin, které chtějí pro své blízké osobnější pohřby.

Digitální pohřebiště v Pekingu.
Digitální pohřebiště v Pekingu. Zdroj: Lucille Liu/Bloomberg

Největším problémem je málo místa

Místní vlády i pohřební společnosti v Číně experimentují s novými způsoby pohřebních obřadů, země totiž čelí nedostatku městské půdy pro pohřbívání a rychle stárnoucí populaci. Počet úmrtí za rok 2022 vzrostl na 10,4 milionu, což je podle dat z Národního statistického úřadu 6,7% nárůst oproti roku 2016. Peking chce do roku 2035 snížit celkovou plochu zabranou veřejnými hřbitovy na přibližně 70 procent současné rozlohy a prosazuje jiné formy pohřbívání, například pohřby s rozptylem či právě digitální hřbitovy, aby ušetřil místo.

17. srpna 2023 10:44 Čas čtení 0:29 Čech náhle zemřel v Kapském Městě při ranním běhu Čech náhle zemřel v Kapském Městě při ranním běhu

Ve většině oblastí Číny je pohřbívání těl zakázáno, právě kvůli zachování půdy. Většina lidí, kteří v Číně zemřou, je zpopelněna, ale jejich pozůstalí na znamení úcty k zesnulému kupují pozemek, aby popel pohřbili pod zem. To se nyní Čína snaží změnit.

Cena je největším lákadlem digitálního pohřbu

Cenová dostupnost je na digitálním hřbitovu pro Číňany nejatraktivnější. Pohřby v Číně jsou totiž v porovnání s pohřby jinde mnohem dražší. Průměrný digitální pohřeb stojí na pekingském hřbitově Taiziyu přibližně 56 tisíc jüanů (v přepočtu 169 tisíc korun), což je třetina nákladů na tradiční venkovní pohřební místo ve stejné oblasti. A je o něj zájem. Od začátku roku bylo v Pekingu prodáno více než 500 digitálních parcel z přibližně 7 000 dostupných, uvádí pekingská společnost Jiuli Digital, která se snaží o přesun pohřbů do digitální sféry. 

Digitální pohřebiště v Pekingu.
Digitální pohřebiště v Pekingu. Zdroj: Lucille Liu/Bloomberg

Kromě digitálních pohřbů Čína tlačí i na udržitelnější a prostorově úspornější pohřby, například podporuje tzv. zelené pohřby, které zahrnují rozprášení popela do moře. Vertikální hřbitovy jsou již normou například v Hongkongu.

16. srpna 2023 13:59 Čas čtení 0:47 Pilot Boeingu zemřel během letu. Zhroutil se na toaletě, posádka mu už nedokázala pomoci Pilot Boeingu zemřel během letu. Zhroutil se na toaletě, posádka mu už nedokázala pomoci

Peking není prvním městem v Číně, které podporuje digitální pohřby. V srpnu 2022 už jeden takový otevřela Šanghaj ve spolupráci se společností Fu Shou Yuan International Group, píše server Newstream. Cíl této společnosti je ale mnohem ambicióznější. Chce vytvořit jakési „nebe na cloudu“, které umožní klientům vytvořit virtuální prostor nebo památník, kde budou fotky a videa zesnulých či zvukové soubory. Tento digitální památník může budoucím generacím pomoci přiblížit, kým byl zesnulý, když byl ještě naživu.

Domů
Sdílet
Diskuse