Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
4. září 2023 17:39
Čas čtení 0:36

Twitter čelí obvinění z napomáhání k porušování lidských práv v Saúdské Arábii

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Twitter čelí obvinění z napomáhání k porušování lidských práv v Saúdské Arábii
Zdroj: Getty Images/Pascal Le Segretain

Společnost X, dříve známá jako Twitter, čelí ve Spojených státech obvinění z napomáhání k porušování lidských práv v Saúdské Arábii. Podle obžaloby poskytuje tamní vládě data o svých uživatelích.

Twitter se má podle obžaloby dopouštět vážného porušování lidských práv vůči svým uživatelům v Saúdské Arábii, včetně zpřístupňování důvěrných dat tamním úřadům. A to v mnohem vyšší míře, než jak činí ve Spojených státech, Velké Británii nebo Kanadě. 

Žalobu podala loni v květnu Areej al-Sadhan, sestra saúdského humanitárního pracovníka, který byl zatčen a později odsouzen ke 20 letům vězení. 

Žaloba popisuje, jak byla sociální síť X v Saúdské Arábii původně považována za prostředek kritiky pro demokratická hnutí během arabského jara. I proto se stala zdrojem obav saúdskoarabské vlády. Podle obžaloby začaly úřady v současné době využívat síť jako nástroj pro získávání informací o svých obyvatelích. 

S informací přišel britský list The Guardian jen pár dní potom, co byl majitel X Elon Musk terčem kritiky na sociálních sítích, když se odmítl vyjádřit k případu bývalého saúdskoarabského učitele. Ten byl odsouzen k trestu smrti za příspěvky, jež zveřejňoval právě na X. Informuje o tom server Independent.

Domů
Sdílet
Diskuse