Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
29. srpna 2023 10:11
Čas čtení 0:50

Za posty kritizující korupci trest smrti: Vítej v Saúdské Arábii

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Za posty kritizující korupci trest smrti: Vítej v Saúdské Arábii
Zdroj: Nicolas Asfouri/Getty Images

„Jak může svět uvěřit, že země se reformuje, když občanovi setnou hlavu za tweety na anonymním účtu s méně než deseti sledovateli?“ ptá se organizace ALQST zabývající se podporou lidských práv v Saúdské Arábii.

V Saúdské Arábii odsoudili k smrti muže, který na sociálních sítích kritizoval údajnou korupci a porušování lidských práv v zemi. Pro agenturu AFP to v pondělí uvedl jeho bratr a další zdroje obeznámené s případem.


Rozsudek nad Muhammadem al-Ghamdím vynesl v červenci specializovaný trestní soud, který byl zřízen v roce 2008 pro posuzování případů terorismu. Obviněn byl ze spiknutí proti vládě, podkopávání státních institucí či podpory teroristické ideologie, uvedly zmíněné zdroje.

Jeho účet měl jen devět followerů

Saúdskoarabští představitelé na žádost agentury AFP o vyjádření nereagovali.
Podle lidskoprávních aktivistů tento případ poukazuje na intenzivní zásah proti kritice zveřejněné na sociálních sítích, a to i prostřednictvím účtů, které mají málo followerů.


Said al-Ghamdí, Muhammadův bratr a aktivista žijící v exilu, uvedl, že případ byl přinejmenším částečně založen na příspěvcích na sociální síti X (dříve Twitter). Jeho bratr v nich kritizoval vládu a podporoval vězně svědomí zadržované v Saúdské Arábii.


Účet Muhammada al-Ghamdího na sociální síti X měl podle lidskoprávní organizace ALQST pouze devět followerů.

Loni popravili 141 lidí

Saúdská Arábie je často kritizována za časté používání trestu smrti. Z bilance agentury AFP vypracované na základě oficiálních údajů vyplývá, že loni tam popravili 141 lidí. V letošním roce bylo provedeno již 94 poprav. Státní média nespecifikují způsob popravy, ale často se provádí setnutí hlavy.

Domů
Sdílet
Diskuse