Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
6. října 2023 v 14:44
Čas čtení 1:20

Agresivní škůdce je v Česku. Objevila se první sršeň asijská

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Agresivní škůdce je v Česku. Objevila se první sršeň asijská
Zdroj: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

V pátek dopoledne Agentura ochrany přírody a krajiny ČR potvrdila výskyt sršně asijské v Plzni. Hlavním krokem je teď nalézt její hnízdo.

„Včera jsme dostali zprávu, že na jednom místě v Plzni poletují velké sršně, zaslané fotografie svědčily o tom, že se pravděpodobně jedná o sršeň asijskou. Dnes jsme vyrazili na místo a ověřili, že jde skutečně o tento invazní druh. Nyní se pokusíme najít hnízdo, kontaktujeme hasiče, kteří by je měli zlikvidovat, a budeme informovat místní úřad a veřejnost,“ vysvětluje v tiskové zprávě Tomáš Görner z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Sršeň asijská je nebezpečná hlavně pro včely, kterými se živí. „Krouží kolem česna, kde odchytává vracející se létavky. Jakmile včelu chytne, ukousne jí svými kusadly zadeček, čímž se vyhne včelímu žihadlu. Poté včele ukousne křídla, nohy a hlavu, až zůstane pouze hruď. Ta je pro sršně bohatým zdrojem proteinů, protože hruď tvoří především létací svaly. Svalovou hmotou se živí buď dospělé sršně, nebo potravu nosí do hnízda, kde jí krmí vyvíjející se sršní larvy,“ vysvětlil serveru Novinky.cz Jiří Danihlík z katedry biochemie Přírodovědecké fakulty UPOL.

Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek Zdroj: Wikimedia commons/Andreas Trepte

Včelařská komunita již byla o jejím výskytu informována na únorové konferenci pořádané Pracovní společností nástavkových včelařů a také skrz přílohu časopisu Včelařství

Jak poznáme sršeň asijskou?
Sršeň asijská se od sršně obecné liší svou velikostí, je totiž menší. Zároveň je tmavší a má žlutě zbarvené konce končetin. Nejčastěji hnízdí vysoko v korunách listnatých stromů, v lidských stavbách a výjimečně i v zemi. Oproti sršni obecné je sršeň asijská agresivnější a vytrvalejší. Její bodnutí je velmi bolestivé. 
Sršeň asijská v Evropě
Sršeň asijská se do Evropy dostala před dvaceti lety, když byla do Francie zavlečena se zásilkou zboží z východní Asie. Od té doby se šíří západní Evropou, nicméně letos v létě se objevila už i na hranicích Slovenska s Maďarskem. Podle údajů ze zemí, které mají s tímto typem sršně zkušenost (Francie, Španělsko, Portugalsko, Itálie, Belgie), je momentálně nejdůležitější zlikvidovat hnízdo a zamezit jejímu rychlému šíření.
Domů
Sdílet
Diskuse