Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
14. listopadu 2023 6:32
Čas čtení 1:57

Lesbo zk*rvená, v*le. Češka natočila mrazivé video, ve kterém bojuje proti předsudečnému násilí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Lesbo zk*rvená, v*le. Češka natočila mrazivé video, ve kterém bojuje proti předsudečnému násilí
Zdroj: Pexels / Andrea Piacquadio

Možná se v té situaci vidíš i ty. Jedeš metrem, koukáš do mobilu, všímáš si svého a zničehonic, třeba jen kvůli krátkým vlasům, na tebe začne křičet neznámá osoba, urážet tě a být agresivní. Co s ní? Účinná obrana totiž vlastně neexistuje.

Pokud se v příběhu vidíš, nejspíš máš za sebou konfrontaci s člověkem, jenž se na tobě dopustil předsudečného násilí. 

„Útočník si vybírá poškozeného kvůli svým předsudkům vůči jeho nezměnitelné charakteristice, kvůli přesvědčení, že jde o snadný terč, který má ztížený přístup ke spravedlnosti, nebo zkrátka proto, že v jeho očích není rovnocenný člověk. Nezměnitelnou charakteristikou může být barva pleti, národnost, etnický původ, víra, politické přesvědčení a také sexuální orientace, pohlavní identita, zdravotní postižení a věk,“ vysvětluje organizace In IUSTITIA, která stojí za peticí Chyba v zákoně.

Bohužel takové jednání není ojedinělé, stává se denně a s největší pravděpodobností se s ním setkávají zejména lidé v hektičtějším prostředí a větších městech. Podobný příběh si zažila i Petra Naskosová, vedoucí právního oddělení In IUSTITIA, o jejíž zážitky se s veřejností skrze video podělila herečka.

„Tohle je můj příběh. Stalo se to mně,“ uvedla Naskosová. „Stojíš tam a nevíš, co dělat. Nechat ho řvát, zařvat zpátky? V hlavě ti běží, co se může stát, když zaútočí. Mám jet dál, mám vystoupit? Soud pohnutku nepotrestá. Proč?“ přidala k videu popisek. 

Řešení v petici

Organizace se rozhodla pro sestavení petice adresované premiéru Fialovi (ODS) a ministru spravedlnosti Blažovi (ODS), která prosí o „přijetí konkrétních legislativních kroků směřujících k narovnání právní ochrany před předsudečným jednáním“.

23. dubna 2024 14:00 Čas čtení 2:17 Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli

„Před předsudečným násilím chrání české trestní právo jen některé skupiny, a to lidi napadené pro jejich rasu, národnost, etnicitu, náboženské přesvědčení a politické přesvědčení. Lidem napadeným pro jejich zdravotní postižení, zdravotní stav, sexuální orientaci, pohlaví nebo věk trestní zákoník ochranu neposkytuje. Tuto nerovnost je třeba odstranit a zajistit tak všem lidem ohroženým předsudečným násilím rovný přístup ke spravedlnosti,“ stojí na webu.

Iniciativa přichází i s řešením, které by napomohlo obětem podobného jednání bránit se v zákonných mezích, ve třech bodech.

1) Do výkladových ustanovení trestního zákoníku (hlava VIII.) zavést legislativní zkratku definující předsudečný motiv jako motiv, kdy pachatel: 

způsobí jinému újmu pro jeho příslušnost k národnostní menšině nebo pro jeho etnický původ, pro jeho rasu, barvu pleti, pohlaví, sexuální orientaci, jazyk, víru nebo náboženství, věk, zdravotní postižení, pro jeho politické nebo jiné smýšlení, členství nebo činnost v politických stranách nebo politických hnutích, odborových organizacích nebo jiných sdruženích, pro jeho sociální původ, majetek, rod, zdravotní stav anebo pro jeho rodinný stav (totožná dikce jako v zákoně o některých přestupcích).

2) Novelizovat stávající kvalifikované skutkové podstaty (vražda, ublížení na zdraví, zbavení osobní svobody, vydírání, poškození cizí věci a další) o komplexní předsudečný motiv.

3) Novelizovat další skutkové podstaty, které to vyžadují (výtržnictví, znásilnění, sexuální nátlak, útisk, obecné ohrožení, týrání osoby svěřené osoby a další).

Zdroj: In IUSTITIA

Petici již podepsalo 350 osob. Pokud máš zájem ji podpořit, můžeš ji podepsat zde.

Domů
Sdílet
Diskuse