Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Karolína Fejtová TASR
16. listopadu 2023 7:47
Čas čtení 0:58

Ženy 87 centů, muži 1 euro. Genderové rozdíly v odměňování v Evropě přetrvávají

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ženy 87 centů, muži 1 euro. Genderové rozdíly v odměňování v Evropě přetrvávají
Zdroj: DALL-E 2

Ve středu byl Den rovnosti v odměňování. Evropská komise při té příležitosti informovala o tom, kolik v Evropské unii (EU) vydělávají ženy a muži. Rozdíl je stále propastný.

Ženy v EU vydělávají v průměru o 13 procent méně než muži. Komise upřesnila, že podle tohoto rozdílu vydělá žena 87 centů z každého eura, které si vydělá muž. Místopředsedkyně EK pro hodnoty a transparentnost Věra Jourová a eurokomisařka pro rovnost Helena Dalli označily Den rovnosti v odměňování za připomínku potřeby pokračovat v úsilí odstraňování rozdílů v odměňování žen a mužů.

Jak je na tom Česko? Žádná sláva

„Stejná odměna za stejnou práci je jedním ze základních principů EU, který byl stanoven v Římské smlouvě v roce 1957,“ uvedly. Pokrok v odstraňování rozdílů v odměňování žen a mužů podle nich stagnuje, přičemž genderové stereotypy nadále ovlivňují ženy a muže ve všech sférách života včetně pracoviště.

25. října 2023 10:54 Čas čtení 2:02 V genderové rovnosti zaostáváme. České ženy nejsou ve vedení, ale hodně jezdí na kole V genderové rovnosti zaostáváme. České ženy nejsou ve vedení, ale hodně jezdí na kole

EK pracuje na prosazování rovnosti mezi ženami a muži. Začátkem června vstoupila v platnost směrnice o transparentnosti odměňování. Podle ní si zaměstnanci budou moci uplatnit své právo na stejnou odměnu za stejnou práci prostřednictvím práva na informace o odměňování. Lidé, kteří prokáží platovou diskriminaci na základě pohlaví, musí dostat nápravu za neplacenou práci a dostat za ni spravedlivou odměnu. Členské státy mají tři roky na její zavedení do vnitrostátního práva.

Fenomén gender pay gap, tedy nerovné odměňování žen a mužů, se v Česku vyskytuje dlouhodobě. Letos na něj upozornila například mezinárodní studie z Národního institutu SYRI, podle které muži pobírají až o 12 procent vyšší mzdu než ženy. V rámci Indexu rovnosti žen a mužů za loňský rok se Česko umístilo na 23. místě ze 27 zemí Evropské unie.

Domů
Sdílet
Diskuse