Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Radim Šlechta
16. listopadu 2023 17:52
Čas čtení 0:57

Ultimátní kombo proti covidu a chřipce: Studie naznačila nejúčinnější očkování

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ultimátní kombo proti covidu a chřipce: Studie naznačila nejúčinnější očkování
Zdroj: TASR - Miroslava Mlynárová

Dvě vakcíny najednou mohou být účinnější, než když se podají v rozmezí několika dní, naznačuje studie.

Podzim ve znamení chřipkové sezony pokračuje a s ním i další návštěvy očkovacích center. Lidé si chodí jak pro vakcíny proti chřipce, tak i na posilující dávku proti onemocnění covid-19. Studie amerického Centra pro prevenci nemocí naznačuje, že dohromady fungují vakcíny lépe než každá zvlášť. Lepší výsledky navíc mají, když se podají naráz. Informuje o tom The Guardian.

Studie se zúčastnily dvě skupiny lidí pracujících ve zdravotnictví. První skupina 12 osob dostala očkovací látku proti covidu i vakcínu proti sezonní chřipce ve stejný den. Dalších 30 lidí podstoupilo očkování v rozmezí několika dní ve stejném měsíci.

11. listopadu 2023 14:00 Čas čtení 4:57 Listopad bez ejakulace je trendem na TikToku. Měl bys to vyzkoušet? Bůh a farář říkají, že ano Listopad bez ejakulace je trendem na TikToku. Měl bys to vyzkoušet? Bůh a farář říkají, že ano

Výsledky ukázaly, že skupina, která dostala obě dávky současně, měla vyšší hladinu imunoglobulinu G1, protilátky působící proti covidu-19 i sezonní chřipce.

„Je to pravděpodobně způsobeno zvýšenou stimulací imunitního systému tím, že jsou obě vakcíny přítomny současně. Klíčové je zjistit, zda to má nějaký smysluplný klinický přínos – projeví se vyšší hladina protilátek větší ochranou proti infekci nebo onemocnění?“ okomentoval výsledky infektolog Amesh Adalja.

očkovanie, koronavírus
Zdroj: TASR

Studie ještě neprošla odbornou revizí. Centrum pro prevenci nemocí ale přesto doporučuje nechat se očkovat oběma vakcínami současně. Neuvádí důvod, proč by to lidé měli udělat, zároveň však tvrdí, že jde o bezpečný postup.

15. listopadu 2023 11:00 Čas čtení 5:06 Zavřeli mě do minus 120 stupňů Celsia. V nohách mi píchaly jehličky a soustředila jsem se jako nikdy Zavřeli mě do minus 120 stupňů Celsia. V nohách mi píchaly jehličky a soustředila jsem se jako nikdy

Podle instituce se mohou objevit některé vedlejší účinky obou z vakcín, neměly by být ale tak závažné jako v případě očkování pouze proti chřipce. Adalja kromě toho mluvil také o zvýšeném riziku mozkových příhod a miniinzultů u starších osob, nedomnívá se ale, že by navýšení rizika mělo být příliš významné.

Domů
Sdílet
Diskuse