Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Tímea Krauszová TASR
18. listopadu 2023 9:21
Čas čtení 1:16

Užíváme příliš mnoho antibiotik. V Evropě nebezpečně roste rezistence, která představuje vážnou zdravotní hrozbu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Užíváme příliš mnoho antibiotik. V Evropě nebezpečně roste rezistence, která představuje vážnou zdravotní hrozbu
Zdroj: Unsplash/Towfiqu barbhuiya/volně k užití

U příležitosti Evropského dne zvyšování povědomí o antibiotikách vyšla nová zpráva, která ukazuje, že lidé se po pandemii znovu přehnaně spoléhají na antibiotika.

Podle Světové zdravotnické organizace bude antimikrobiální rezistence v nejbližší budoucnosti jednou z nejvážnějších zdravotnických hrozeb na celém světě. Řešením této rezistence se zabývá i Evropská komise.

Podle eurokomisařky pro zdraví Stelly Kyriakidis je to nejvyšší prioritou a nedílnou součástí mnoha opatření v rámci zdravotní unie. Uvedla to u příležitosti Evropského dne zvyšování povědomí o antibiotikách, informuje bruselský zpravodaj TASR. 

Nadužívání antibiotik stojí evropské státy miliardy eur ročně

Komisařka upozornila, že nové údaje, které v pátek zveřejnilo Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí, ukazují určitý pokrok v letech 2019–2022 v cíli snížit používání antimikrobiálních látek do roku 2030 o 20 procent. Stále to ovšem není ideální.


Přestože dlouhodobější užívání antibiotik v EU a zemích Evropského hospodářského prostoru mezi lety 2019 a 2022 kleslo, spotřeba se v roce 2022 opět zvýšila. Mnozí Evropané se totiž vrátili ke svému způsobu života před pandemií onemocnění COVID-19.

24. dubna 2024 7:00 Čas čtení 3:14 Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka

Studie, kterou vypracovala OECD pro eurokomisi, varuje, že AMR stojí země EU a EHP přibližně 11,7 miliardy eur ročně. Pokud by každá země investovala 3,40 eura na obyvatele ročně do snížení antimikrobiální rezistence, tedy do intervencí v oblasti lidského zdraví a potravinářství, mohla by zabránit více než deseti tisíc úmrtí, vyhnout se více než 600 tisíc nových infekcí a ušetřit více než 2,5 miliardy eur pro své zdravotní systémy každý rok.

„Řešení AMR je prioritou veřejného zdraví a ekonomickou nezbytností. Čísla jsou znepokojující a ukazují, že potřebujeme naléhavá a ambiciózní opatření. Musíme spolupracovat –⁠ členské státy, zúčastněné strany a občané –⁠, abychom zajistili, že budou přijata všechna nezbytná opatření ke splnění dohodnutých cílů,“ prohlásila Kyriakidis ve zprávě pro média.

AMR je klíčovou složkou revize farmaceutických právních předpisů, kterou eurokomise předložila loni. V červnu 2023 ministři zdravotnictví EU schválili návrh EK o opatřeních pro boj proti AMR a dohodli se na cíli snížit do roku 2030 spotřebu antimikrobiálních látek u lidí o 20 procent a snížit celkový prodej antimikrobiálních látek v EU používaných pro hospodářská zvířata a v akvakultuře o polovinu.

Domů
Sdílet
Diskuse