Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Peclová
16. prosince 2023 16:01
Čas čtení 0:46

Pozor na ohňostroje! Vědci varují před nebezpečnými látkami. Co všechno petardy obsahují?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Pozor na ohňostroje! Vědci varují před nebezpečnými látkami. Co všechno petardy obsahují?
Zdroj: Pixabay/carmi_1601/volně k užití

Chemické látky, které se uvolňují při odpalování ohňostrojů, jsou podle vědců vysoce toxické a karcinogenní. Prokazatelně mají negativní dopad na lidské zdraví i životní prostředí.

Na rizika především domácích ohňostrojů upozornila Akademie věd ČR. Pyrotechnika dle vědců obsahuje nebezpečné látky a velké množství těžkých kovů. V ovzduší může smog přetrvávat i řadu dnů a škodlivé látky se z něj uvolňují do vody i půdy. Dle vědců je namístě zábavní techniku zásadně omezit, či ji dokonce úplně zakázat, píše Česká televize.

16. prosince 2023 12:00 Čas čtení 0:31 VIDEO: Jedna z nejsilnějších sněhových bouří za posledních 60 let. Takhle to aktuálně vypadá v Rusku ​ VIDEO: Jedna z nejsilnějších sněhových bouří za posledních 60 let. Takhle to aktuálně vypadá v Rusku ​

Krátkodobě se negativní účinky pyrotechniky mohou projevit nevolností, dýchacími problémy nebo zhoršením chronických zdravotních stavů. I krátkodobé vystavení představuje riziko vzniku srdečně-cévních příhod. Z dlouhodobého hlediska je třeba dbát na to, že je mnoho výrobků karcinogenních. Riziko nejvíce dopadá na děti, seniory a lidi s dýchacími nebo srdečními problémy.

Anketa:
Měly by se ohňostroje zakázat nebo zásadně omezit?
Ano.
Ne.
Nevím.
Ano.
61 %
Ne.
39 %
Nevím.
0 %

Odborníci doporučují lidem, kteří chtějí negativní dopady silvestrovských oslav omezit co nejvíce, aby se od ohňostrojů drželi co nejdále, nevětrali doma a případně použili čističku vzduchu. Důležité je také zbytky petard co nejdříve uklidit.

Domů
Sdílet
Diskuse