Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ondřej Mrázek
8. ledna 2024 16:13
Čas čtení 1:01

Banksy, Wes Anderson nebo Josef Čapek. Takhle vypadá seznam umělců a umělkyň, které AI vykrádá

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Banksy, Wes Anderson nebo Josef Čapek. Takhle vypadá seznam umělců a umělkyň, které AI vykrádá
Zdroj: Unsplash / Possessed Photography

Seznam autorů a autorek figuruje mimo jiné i v soudním sporu skupiny umělců, kteří na začátku minulého roku podali žalobu proti společnostem Midjourney, Stability AI, DeviantArt a Runway AI.

Umělá inteligence je fajn, protože nám do budoucna ušetří hromadu času a práce. Umělá inteligence ale není fajn, když si ke své „tvorbě“ bere díla od jiných známých autorů a autorek, aniž by je za to jakkoli kompenzovala. Bohužel právě to se dlouhodobě děje – teď dokonce na sociálních sítích koluje seznam těch, na jejichž práci se konkrétně například Midjourney trénuje.

8. ledna 2024 8:48 Čas čtení 1:03 Sexy modelka zmátla média i miliardáře. Vydělává statisíce, ve skutečnosti neexistuje Sexy modelka zmátla média i miliardáře. Vydělává statisíce, ve skutečnosti neexistuje

Na seznamu (mrknout se na něj můžeš tady), který čítá 4 700 umělců a umělkyň, jsou například Banksy, Salvador Dalí nebo Wes Anderson. Objevují se ale i česká jména. František Kupka, Jan Švankmajer, Jan Pinkava nebo Josef Čapek. Zprávu přinesl server NBC News.

Od loňska pak podobný list figuruje také v žalobě proti společnostem Midjourney, Stability AI, DeviantArt a Runway AI, jež jsou v této souvislosti obviněny ze zneužití autorských práv. Jedná se každopádně o jednu z mnoha sfér, v nichž aktuálně umělá inteligence čelí kritice.

Společnost Tesla zodpovědná za výrobu elektrických vozidel v posledních týdnech stáhla miliony prodaných vozidel ve Spojených státech i Číně, aby provedla opravy na systému autopilot. 

Jinde zase AI pomalu začíná pronikat na trh s instagramovými celebritami. Nedávno jsme například psali o modelce Emily Pellegrini, která se čerstvě ukázala být dílem nástrojů umělé inteligence. Přesto působí tak autenticky, že svému tvůrci přináší do kapsy stovky tisíc korun měsíčně.

Domů
Sdílet
Diskuse