Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Peclová
21. ledna 2024 13:07
Čas čtení 0:52

Vědci varují před zombie virem z pravěku. Objevili ho na Arktidě, může způsobit další pandemii

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vědci varují před zombie virem z pravěku. Objevili ho na Arktidě, může způsobit další pandemii
Zdroj: Unsplash/CDC/volně k užití

Lidstvo dle vědců čelí další pandemické hrozbě. V důsledku oteplování planety by totiž starobylé viry zamrzlé v arktickém permafrostu mohly rozpoutat epidemii.

Kmeny těchto virů, známých jako zombie viry, vědci již izolovali a začali plánovat síť pro monitorování Arktidy, která by měla odhalit první případy nemocí způsobených dávnými mikroorganismy. Zároveň by sloužila jako karanténa s odbornou lékařskou pomocí pro nakažené, a to ve snaze zabránit jim opustit region a viry rozšířit. Informuje o tom deník The Guardian.

21. ledna 2024 12:00 Čas čtení 3:49 Zeus neřekne ani slovo, přesto jeho videa sledují stovky milionů lidí. Ve skutečnosti má lukrativní práci a obrovský příjem Zeus neřekne ani slovo, přesto jeho videa sledují stovky milionů lidí. Ve skutečnosti má lukrativní práci a obrovský příjem

„Nevíme, jaké viry tam v permafrostu leží, ale myslím, že existuje reálné riziko, že by tam mohl být nějaký schopný vyvolat epidemii nemoci, řekněme třeba starobylé dětské obrny. Musíme myslet na to, že by se něco takového mohlo stát,“ řekla dle deníku The Guardian k situaci viroložka z Erasmus Medical Center Marion Koopmans.

Arktida
Zdroj: Unsplash/Jeremy Bishop/volně k užití

„Náš imunitní systém možná nikdy nepřišel do styku s některými z těchto mikrobů, a to je další obava. Scénář, že by se neznámý virus, který kdysi infikoval neandertálce, vrátil zpět k nám, je sice nepravděpodobný, ale stává se reálnou možností,“ uvedl genetik Jean-Michel Claverie z Aix-Marseille University.

„Zásadní je, že věčně zmrzlá půda je chladná, tmavá a bez kyslíku, což je ideální pro uchování biologického materiálu. Do permafrostu můžete dát jogurt a může být jedlý i za 50 tisíc let,“ vysvětlil Claverie.

Světový permafrost se však mění, kvůli změně klimatu roztávají svrchní vrstvy v Kanadě, na Sibiři i na Aljašce. To způsobuje nárůst pozemní, letecké i lodní dopravy a průmyslového rozvoje.

Domů
Sdílet
Diskuse