Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
11. února 2024 v 11:46
Čas čtení 1:24

V Česku trápí psychické problémy čím dál více mladých lidí. Roste i počet těch, kteří jsou v invalidním důchodu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku trápí psychické problémy čím dál více mladých lidí. Roste i počet těch, kteří jsou v invalidním důchodu
Zdroj: Unsplash/Gabriel/volně k užití

Množství mladých, kteří pobírají invalidní důchod kvůli špatnému psychickému stavu, je na vzestupu. Pomoci může vhodná a především včasná prevence.

Rostoucí počet mladých lidí, kteří mají invalidní důchod kvůli psychickým nemocem, potvrdilo pro Českou televizi několik odborníků. Podle nich přibývá i těch, kteří mají třetí, tedy nejvyšší stupeň invalidity.

Pokud znáš někoho, kdo potřebuje pomoc, nebo potřebuješ pomoc ty sám, obrať se na následující NONSTOP linky: Linka bezpečí (pro děti a studenty do 25 let včetně): 116 111; Linka duševní tísně (pro celou populaci): 476 701 444; Linka první psychické pomoci (pro dospělé) NONSTOP: 116 123. Další krizové linky nalezneš zde.

Jaké potíže jsou nejčastější? 

Za minulý rok pobíralo invalidní důchod přes 1300 lidí mladších 19 let. Nejčastěji kvůli depresím a úzkostným poruchám. Podle výzkumu Život k nezaplacení, na kterém se na jaře podílel Český rozhlas společně se sociologickou společností PAQ Research, vykazovalo příznaky těchto psychických poruch až 16 procent dotazovaných. Zařadili mezi ně potíže s usínáním, přerušovaný spánek nebo přílišné spaní, nervozitu, úzkost, chybějící chuť k jídlu či přejídání, únavu, nedostatek energie, malý zájem a potěšení z toho, co děláme, tendenci se snadno rozzlobit a podrážděnost. 

deprese
Zdroj: Unsplash/Anthony Tran/Volně k užití

Invalidním se u nás stane člověk, u kterého nastal z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu pokles pracovní schopnosti nejméně o 35 procent. Často se jedná například o nedokončení studia ze zdravotních důvodů, ztráta zaměstnání, časté dlouhodobé pracovní neschopnosti či střídání krátkodobých zaměstnání, uvádí veřejný ochránce práv. 

24. července 2024 v 8:00 Čas čtení 0:34 Trvá věčnost, než odpoví? Neustále žárlí? Je čas se rozejít? Napiš nám a my se zeptáme terapeutky, co s tím můžeš dělat Trvá věčnost, než odpoví? Neustále žárlí? Je čas se rozejít? Napiš nám a my se zeptáme terapeutky, co s tím můžeš dělat

Od roku 2010 již nedochází k rozlišování invalidity částečné a úplné, ale pacienti jsou posuzováni dle tří stupňů na základě míry poklesu pracovní schopnosti. Nárůst mladých lidí pobírajících invalidní důchod se týká i třetího, tedy nejvážnějšího stupně. Jde o pokles pracovní schopnosti nejméně o 70 procent. V roce 2021 se ve třetím stupni nacházelo 344 lidí do 19 let, o rok později jich bylo přes 400. 

Jak lze riziko snížit? 

Odborníci také upozorňují, že problémem je i nedostatečná dostupnost včasné péče. „Pokud intervence přijde včas a přijde komplexně odborně, tak riziko, že onemocnění bude mít těžký nebo chronický průběh až s invaliditou, se výrazně snižuje,“ uvedl pro ČT předseda Asociace dětské a dorostové psychiatrie Tomáš Havelka. Včasné vyhledání pomoci tak může být klíčové pro včasné zachycení vážnějších problémů a může výrazně zlepšit kvalitu života lidí s psychickým onemocněním.

Domů
Sdílet
Diskuse