Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Vondráková
11. února 2024 11:46
Čas čtení 1:24

V Česku trápí psychické problémy čím dál více mladých lidí. Roste i počet těch, kteří jsou v invalidním důchodu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku trápí psychické problémy čím dál více mladých lidí. Roste i počet těch, kteří jsou v invalidním důchodu
Zdroj: Unsplash/Gabriel/volně k užití

Množství mladých, kteří pobírají invalidní důchod kvůli špatnému psychickému stavu, je na vzestupu. Pomoci může vhodná a především včasná prevence.

Rostoucí počet mladých lidí, kteří mají invalidní důchod kvůli psychickým nemocem, potvrdilo pro Českou televizi několik odborníků. Podle nich přibývá i těch, kteří mají třetí, tedy nejvyšší stupeň invalidity.

Pokud znáš někoho, kdo potřebuje pomoc, nebo potřebuješ pomoc ty sám, obrať se na následující NONSTOP linky: Linka bezpečí (pro děti a studenty do 25 let včetně): 116 111; Linka duševní tísně (pro celou populaci): 476 701 444; Linka první psychické pomoci (pro dospělé) NONSTOP: 116 123. Další krizové linky nalezneš zde.

Jaké potíže jsou nejčastější? 

Za minulý rok pobíralo invalidní důchod přes 1300 lidí mladších 19 let. Nejčastěji kvůli depresím a úzkostným poruchám. Podle výzkumu Život k nezaplacení, na kterém se na jaře podílel Český rozhlas společně se sociologickou společností PAQ Research, vykazovalo příznaky těchto psychických poruch až 16 procent dotazovaných. Zařadili mezi ně potíže s usínáním, přerušovaný spánek nebo přílišné spaní, nervozitu, úzkost, chybějící chuť k jídlu či přejídání, únavu, nedostatek energie, malý zájem a potěšení z toho, co děláme, tendenci se snadno rozzlobit a podrážděnost. 

deprese
Zdroj: Unsplash/Anthony Tran/Volně k užití

Invalidním se u nás stane člověk, u kterého nastal z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu pokles pracovní schopnosti nejméně o 35 procent. Často se jedná například o nedokončení studia ze zdravotních důvodů, ztráta zaměstnání, časté dlouhodobé pracovní neschopnosti či střídání krátkodobých zaměstnání, uvádí veřejný ochránce práv. 

25. dubna 2024 15:00 Čas čtení 3:53 „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují

Od roku 2010 již nedochází k rozlišování invalidity částečné a úplné, ale pacienti jsou posuzováni dle tří stupňů na základě míry poklesu pracovní schopnosti. Nárůst mladých lidí pobírajících invalidní důchod se týká i třetího, tedy nejvážnějšího stupně. Jde o pokles pracovní schopnosti nejméně o 70 procent. V roce 2021 se ve třetím stupni nacházelo 344 lidí do 19 let, o rok později jich bylo přes 400. 

Jak lze riziko snížit? 

Odborníci také upozorňují, že problémem je i nedostatečná dostupnost včasné péče. „Pokud intervence přijde včas a přijde komplexně odborně, tak riziko, že onemocnění bude mít těžký nebo chronický průběh až s invaliditou, se výrazně snižuje,“ uvedl pro ČT předseda Asociace dětské a dorostové psychiatrie Tomáš Havelka. Včasné vyhledání pomoci tak může být klíčové pro včasné zachycení vážnějších problémů a může výrazně zlepšit kvalitu života lidí s psychickým onemocněním.

Domů
Sdílet
Diskuse