Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Adam Tichý
28. února 2024 11:50
Čas čtení 1:05

Tým Petra Pavla sliboval otevřenost vůči veřejnosti. Žádosti jsou ale odmítány podobně jako za Mynáře

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Tým Petra Pavla sliboval otevřenost vůči veřejnosti. Žádosti jsou ale odmítány podobně jako za Mynáře
Zdroj: Refresher

Přestože tým Petra Pavla během kampaně a při jeho nástupu sliboval větší otevřenost úřadů vůči veřejnosti, zatím se tak nestalo. Alespoň to vyplývá z dat žádostí o informace, které kancelář Hradu loni zamítla v podobném množství jako za Zemana.

Žádostí o informace ročně přijde na Hrad několik stovek. Informace po hradní kanceláři většinou chtějí novináři a novinářky, aktivisté a aktivistky, ale třeba i lidé z širší veřejnosti. Úřady na Hradě by tyto žádosti měly zamítat pouze zřídka, loni ale odmítly třetinu žádostí. S těmito daty přichází ve své analýze web iRozhlas.

27. února 2024 17:30 Čas čtení 1:35 Administrativní odvody do armády podpořil i prezident Pavel. O co se jedná a čím se liší od mobilizace? Administrativní odvody do armády podpořil i prezident Pavel. O co se jedná a čím se liší od mobilizace?

O potřebě otevřít Pražský hrad veřejnosti po deseti letech působení Miloše Zemana dlouhodobě hovořil jak Petr Pavel, tak dnes již bývalá kancléřka Jana Vohralíková. Jak ale upozorňuje iRozhlas, situace se s příchodem Pavla na Hrad příliš nezměnila. 

Mluvčí prezidentské kanceláře Eva Hromádková obhajuje hradní kancelář tím, že Hrad komunikuje aktivněji na sociálních sítích i skrze tiskové zprávy. Velké množství odmítnutých žádostí přisuzuje zejména jejich formě a obsahu. Žadatelé a žadatelky se prý často ptají na informace, které nemohou být veřejnosti sděleny, nebo na názory prezidenta.

Právník organizace Transparency International Petr Leyer sice dává mluvčí hradní kanceláře za pravdu, že existuje řada „legitimních a legálních důvodů“ pro odmítání informací, ale vysoký podíl odmítnutých žádostí podle něj spíše vypovídá o pokračující uzavřenosti úřadu.

O hradní kanceláři a týmu, který si s sebou na Hrad přivedl Petr Pavel, se první rok jeho prezidentství mluvilo poměrně často. V médiích je hojně skloňováno například jméno Petra Koláře, o jehož roli na Hradě panují dlouhodobě pochybnosti. Data o počtu odmítnutých žádostí jsou tak další kaňkou nad jinak veřejností dobře vnímaným startem Pavla v úřadu.  

Domů
Sdílet
Diskuse