Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
15. března 2024 v 18:13
Čas čtení 0:34

Případů černého kašle v Česku rychle přibývá. Letošní čísla už překonala rekord z roku 1969

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Případů černého kašle v Česku rychle přibývá. Letošní čísla už překonala rekord z roku 1969
Zdroj: Getty Images/Sean Gallup

Od začátku roku do pátečních 11:30 hodin v Česku přibylo 3084 případů černého kašle. Za posledních pět dní se toto číslo zvýšilo o 810 nakažených. Jedná se o nejvyšší nárůst od roku 1969.

Onemocnění se podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) vyskytuje ve všech věkových skupinách, průměrný věk nakažených je 32 let. Mezi dětmi do jednoho roku života bylo dosud hlášeno 59 infekcí. Nejvíce případů onemocnění připadá na věkovou kategorii 15–19 let. 

8. března 2024 v 9:15 Čas čtení 0:49 Nejen černý kašel. V Česku přibylo případů dalších infekčních nemocí Nejen černý kašel. V Česku přibylo případů dalších infekčních nemocí

V počtu infekcí pak vedou Jihočeský (641 případů) a Středočeský kraj (466 případů). Na Vysočině bylo od začátku roku zaznamenáno 406 případů, v Pardubickém kraji toto číslo činí 341 nakažených. Nejméně infekcí hlásí Olomoucký a Karlovarský kraj, ve kterém však společně s Ústeckým a Libereckým krajem zaznamenali zdravotníci nejvyšší nárůst za poslední týden. 

Kontroverze v uplynulých dnech vyvolalo prohlášení Hygienické stanice hlavního města Prahy, která uvedla, že v případě výskytu černého kašle ve třídě mohou do školy docházet pouze očkované děti. Toto prohlášení odmítla hlavní česká hygienička Pavla Svrčinová, podle níž nemohou školy posílat neočkované děti domů. Šéfka pražské hygieny Zdeňka Shumová se později za prohlášení omluvila. 

Domů
Sdílet
Diskuse