Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
24. března 2024 14:00
Čas čtení 0:43

Za projíždění křižovatky na oranžovou dává policie tučné pokuty. Podívej se, kolik zaplatíš a kdy ti můžou vzít řidičák

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Za projíždění křižovatky na oranžovou dává policie tučné pokuty. Podívej se, kolik zaplatíš a kdy ti můžou vzít řidičák
Zdroj: Unsplash / wu yi

Téměř čtyři miliony korun se policistům podařilo od začátku letošního roku vybrat na pokutách za porušení pravidel přednosti. Oproti stejnému období loňského roku se jedná o 150procentní nárůst. Část těchto případů tvoří i projetí křižovatky na oranžovou.

Mezi řidiči v Česku není rozšířené povědomí o tom, že právě projetí křižovatky na oranžovou mohou policisté pokutovat. Pokud řidič před semaforem včas nezastaví, může dostat pokutu ve výši minimálně 4500 a maximálně 5500 korun. Ve správním řízení pak může jít až o 25 tisíc korun, informuje stanice ČT24

26. února 2024 16:42 Čas čtení 0:40 VIDEO: Policie zabavila luxusní Pagani v hodnotě 6 milionů eur. Má patřit samotnému majiteli automobilky VIDEO: Policie zabavila luxusní Pagani v hodnotě 6 milionů eur. Má patřit samotnému majiteli automobilky

Kromě finanční sankce mohou řidiči přijít také o 6 bodů a v případě úmyslného nezastavení na pokyn i o řidičský průkaz. Podle policistů nemusí řidič na oranžovou zastavit pouze v případě, že je auto tak blízko křižovatky, že již nelze bezpečným způsobem zastavit.

V tomto případě je problémem spornost hranice bezpečnosti, policisté musí při řešení přestupku brát v potaz aktuální počasí či brzdnou dráhu vozidla. „Jinak zastaví osobní automobil, jinak zastaví třeba typicky nákladní automobil naložený kládami,“ řekl pro ČT24 Jan Straka z pražského ředitelství dopravní policie. 

Pokutováno může být i projetí na oranžovou, která předchází zelené. Tento signál má společně s červenou barvou řidiči pouze signalizovat, aby se připravil na řízení. „Rozhodně to neznamená, že v tu dobu mohou vjet do křižovatky, protože do křižovatky se vjíždí pouze na zelený signál volno,“ doplňuje Straka. 

Domů
Sdílet
Diskuse